Inpoldering deel Noordzee kan

Noordzeeland

Plankaart voor de nieuwe provincie Noordzeeland.

DEN HAAG – Een geheim plan dat decennialang in de ijskast stond, kan doorgang vinden. De waterstaatkundig ingenieur Dr. Ir. Geurt Van Hamel Roos ontwikkelde al in de jaren ’70 van de vorige eeuw een plan om, in navolging van de voormalige Zuiderzee, ook een deel van de Noordzee in te polderen.

Door de oliecrisis in 1974 en fel protest van Groot Brittannië, dat toen net een jaar tot de EEG was toegetreden, belandde het plan echter in de bureauladen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De huidige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen maakte afgelopen vrijdag op een persconferentie bekend dat sinds de aankondiging van Groot Brittannië uit de EU te stappen, de zg. Brexit, het zgn. Noordzeepolder-masterplan uitgevoerd kan gaan worden.

P1050705

Vanwege de zeer vruchtbare grond, zal een groot deel als land- en tuinbouwgebied worden gebruikt.

“Al jaren geven veel politieke partijen aan dat Nederland vol is,” licht Schultz toe, “met dit plan kunnen we echter de overbevolking van vooral de Randstad een halt toeroepen.” Haar PvdA-collega Ronald Plasterk drong al langer op uitvoering van het Masterplan aan.
“Op deze wijze kan Nederland met gemak nog eens 80.000 vluchtelingen opvangen,” aldus Plasterk. Minister Kamp geeft aan dat deze vluchtelingen per direct aan het werk kunnen in de tuinbouwsector in de nieuwe provincie.

in-vogelvlucht

Schetsontwerp van de wijk Transvaaleiland in de hoofdstad Middelstede.

In de nieuwe provincie, die vooralsnog de naam Noordzeeland krijgt, zullen vier grote steden met een omvang van minimaal 750.000 inwoners gesitueerd worden met de namen  Middelstede, Westpunte, Batavia en Noorderdam. In de Noordoosthoek, een streek in het noordoosten van Noordzeeland zal een groot energiepark worden ingericht, met uitsluiten zonnepanelen en windmolens. “Het grote voordeel daarvan is dat er nu nog geen mensen in deze streek wonen, die protest zouden kunnen aantekenen,” aldus Kamp.

Het totale project, dat ongeveer tien jaar in beslag zal nemen gaat naar verwachting 45 miljard euro kosten, die voor een deel opgebracht zullen worden door EU-subsidies voor land- en tuinbouw en opvang van vluchtelingen. Volgens premier Rutte zal een deel ook kunnen worden opgebracht door op de ingeslagen weg door te gaan met bezuinigen in o.a. de zorgsector. “Door onze inwoners enthousiast mee te laten doen in onze participatiemaatschappij en hen bewust te maken van hun zelfredzaamheid, gaan we dat redden,” glimlacht Rutte. “Zeem dat raam zelf, verschoon dat bed zelf; u kunt meer dan u denkt. En u doet het vooral voor ons mooie Nederland dat ineens met ongeveer één derde groeit qua oppervlak en een kwart voor wat betreft het aantal inwoners.”

De E35, de Europese snelweg die nu al Rome met Amsterdam verbindt, wordt door Noordzeeland, via Norwich met Londen verbonden. De vierbaans snelweg gaat in het westen van Noordzeeland door een tunnel onder de Noordzee, om even ten oosten van Norwich weer aan de oppervlakte te komen. De nieuwe hogesnelheidslijn Amsterdam – Londen, een gezamenlijk project van NS en British Railways zal in een naastgelegen tunnel onder de Noordzee door gaan.

800px-Femern_tunneldoorsnede

Dwarsdoorsnede Noordzeetunnel

 

63 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Richard schreef:

  Goed plan dat eiland alleen moeten er 6 steden bijkomen inplaats van 4

  Geliked door 1 persoon

 2. D.Korthout schreef:

  Luchtfietserij, bruggen werken niet, tunnels lopen vol. Eerst eens iets goeds afleveren

  Like

 3. Mathijs van de Burgwal schreef:

  Ik ga helemaal wak. Wat is dit voor onzin? Dus ‘ons’ ‘land’ is ‘vol’ en daarom moeten we maar iedereen een schep geven van EU-geld (hadden we toch al teveel van) en dan maar zand scheppen “in de water” met die participatiesamenleving tot er een groot lucht, zandkasteel ontstaat waar we dan alle allochtoniërs kunnen neersiedelen. Alsof ons Flevoland niet al mooi genoeg was.

  Like

 4. Henk Stiekema schreef:

  Lijkt me een mooi plan ik hou wel van zulke dingen maar niet om nog meer vluchtelingen op te nemen we kunnen zelf wel wat meer ruimte gebruiken. Ik zal het waarschijnlijk zelf niet af zien maar het idee is niet slecht

  Like

  1. Bp schreef:

   ‘vo

   Like

 5. diana schreef:

  belachelijk, verder bezuinigen in de zorg en opvang voor vluchtelingen??? en nee geen bezuinigingen in de zorg en mag de Hollander aan het werk ipv weglopers uit hun thuisland!!!! denk toch echt dat men eerst eens om de Hollanders moet gaan denken ipv aan europa. goed plan alleen het uitgangspunt bevalt me niet!!! Hollanders aan het werk. De rest van Europa is niet ons probleem. uit de eu, Dank u.

  Like

  1. Casper schreef:

   Wauw, gewoon echt wauw…

   Geliked door 1 persoon

 6. Renate schreef:

  Bezuinigen in de zorg????? Schrap dat plan en doe dat geld in de zorg en laat het ziekenfonds terug komen!!!!!

  Like

  1. h3nksteenwijk schreef:

   Door de stijging in kosten qua zorg is dit niet meer haalbaar, thans niet zoals het tot aan eind jaren 90 was.

   Like

   1. woeste willem schreef:

    Na de privatisering is dit zo. Er is ook ineens 65 miljoen euro voor Irak, gebruik dit voor de zorg! !

    Like

 7. Louise schreef:

  Iets groter maken en dan kan er ook een dubbele (Amsterdam en Londen) luchthaven gebouwd worden. De luchthavens willen graag uitbreiden maar er is nu te weinig ruimte om heen. Goed voor de werkgelegenheid van beide landen !

  Like

 8. D. Jansen schreef:

  Op deze wijze kan Nederland met gemak nog eens 80.000 vluchtelingen opvangen,” aldus Plasterk. Minister Kamp geeft aan dat deze vluchtelingen per direct aan het werk kunnen in de tuinbouwsector in de nieuwe provincie.
  Geen woord over NL werknemers, geeft al aan hoe ver deze regering van het padje is.

  Like

 9. Jan broekate schreef:

  Ja als het maar weer voor de vluchtelingen zijn die helemaal geen vluchtelingen zijn . Nee stom plan en weg gegooid geld . laten ze eerst nederland maar weer op regel krijgen en vluchteling(gelukzoekers) vrij . Nederland moet stoppen met opvang voor vluchtelingen en eerst eigen volk helpen maar die worden van de wal in de sloot geduwd

  Like

 10. Lisbeth schreef:

  Hahaha 😂 goede grap, maar het is toch geen 1 april 😄

  Like

 11. Ron schreef:

  prima satire.

  Like

 12. maxm schreef:

  Mijn stiefvader heeft in de jaren 90 al een plan ingediend voor een drijvend eiland wat kan draaien voor de kust van noordholland als extra uitbeiding voor de luchthaven schipol.

  Like

 13. Peer schreef:

  Bouw er een mega vliegveld bij, die plannen liggen ook al jaren in de la.

  Like

 14. Herman Dekkers schreef:

  Maak het belastingvrij en alles wordt / kan worden betaald.

  Like

 15. Willem hazenberg schreef:

  Volgens mij een onzin verhaal. Deel van het eiland ligt volgens mij in het rechtgebied van Engeland dus daar kunnen we niet eens bouwen.

  Like

 16. Steven schreef:

  De reacties op dit artikel tonen aan waarom de PVV een partij is waarnaar geluisterd moet worden. De partij vertegenwoordigt goed geïnformeerde en terecht verongelijkte burgers. Dat deze mensen door andere politieke partijen worden afgeschilderd als randdebielen die zelfs gaan schreeuwen als ze een fantasieverhaal lezen, is, in de woorden van de grote leider Wilders, schandalig. Nederland kan wel wat meer van deze patriotten met het hart op de juiste plek gebruiken.

  Like

 17. Vasco schreef:

  Dus we leggen een dijk, pompen het droog, stoppen het vol met allochtonen/vluchtelingen, en dan breekt zo ineens de dijk door omdat het water 20 meter hoger ligt dan het gemaakte land.

  Like

  1. DJ schreef:

   Precies, het verhaal is geschreven door een VMBO’er met de fantasie van een kleuter. En dan mensen die hier serieus op reageren. Man man man…….

   Geliked door 1 persoon

 18. Piet muller schreef:

  Bericht komt uit de Fabeltjeskrant ?

  Like

 19. Roel Beutick schreef:

  Ze hebben N.L. niet eens op de rail.
  Pomp er maar miljarden in, is het niet beter om dezelfde miljarden onder de NL bevolking te verdelen en zo de zorg weer terug te brengen naar waar het was. De bejaarden problemen die mishandeld worden in de tehuizen weer respectabele te maken.
  Wat we met die miljarden toch al niet kunnen doen. Maar, er is nog zoveel wat we WEL daarmee kunnen doen, waarop N.L. meteen uit de zorgen is.

  Like

 20. Angelo schreef:

  Mooi verhaal👌 maar de reacties van mensen die hier serieus op in gaan nog mooier😂😂

  Geliked door 1 persoon

 21. eric schreef:

  Waar hebben we al dat land voor nodig???? We zijn er al jaren mee bezig, sinds we geen land meer nodig hebben om windmolens op te plaatsen. Neem de windmolenparken op zee en trek er een lijntje omheen en je krijgt het zelfde.

  Like

 22. Alex schreef:

  Ik snap al die boze reacties van mensen niet. Hier valt het nóg wel mee maar onder het artikel, man man man.

  Het geeft in elk geval heel goed het gemiddelde niveau van de Nederlander weer —-> ver onder de maat.

  Het meerendeel gelooft dit prachtige stukje satire.

  Alhoewel, denk niet dat veel mensen mijn reactie zullen begrijpen. Voor mensen van dit niveau is het woord SATIRE vermoedelijk ook al te hoog gegrepen 😦

  Like

  1. hoi schreef:

   Ver onder de zeespiegel*

   Like

 23. Arno schreef:

  Prachtig plan, totdat ik deze passage las:

  “Op deze wijze kan Nederland met gemak nog eens 80.000 vluchtelingen opvangen,” aldus Plasterk. Minister Kamp geeft aan dat deze vluchtelingen per direct aan het werk kunnen in de tuinbouwsector in de nieuwe provincie.

  Ok, dus satire (want in tegenstelling tot de meerderheid hier, begrijp ik wél wat dat is).
  En dat is best jammer, want technisch gezien kan dit en het zou inderdaad een hoop voordelen hebben.

  Like

 24. Mies Huibers schreef:

  Fenomenaal plan al was het alleen maar om de kilometers strand die we erbij krijgen.

  Like

  1. bart schreef:

   Technisch zou dit kunnen?
   De zeestroming is veelste sterk op de noordzee het is hier geen dubai

   Like

 25. Frits Niessen schreef:

  Als die vluchtelingen nu eens hun eigen huizen bouwen? Natuurlijk wel naar de Nederlandse culturele en architectonische gebruiken. Een ideale samenlevings inburgering en nog eens nuttig ook!

  Geliked door 1 persoon

 26. Annette schreef:

  Vraag de Chinezen maar hoe het moet, kijk maar naar die eilanden die zij droogleggen. Bij de philipijnen en Japan en Korea . Zij trekken zich ook van niemand iets aan. Hebben nog nooit van hun leven vluchtelingen opgevangen.

  Like

 27. hildairene schreef:

  Goeie Grap !😊

  Like

 28. Henk van der Steenoven schreef:

  Het zou niet eens kunnen, met deze afmetingen komen onze maritieme zones in het gedrang.

  Like

 29. Marc blok schreef:

  Waarom met vluchtelingen er bij??
  Grandiose plan maar absolutely zonder vluchtelingen. Anders word een Nieuw ghetto gecreëerd moeten we nu plannen voor al dat gajes??

  Mijn mening doen maar vluchtelingen buiten de grenzen laten staan

  Like

 30. Tom schreef:

  Wat een kolderieke lariekoek

  Like

  1. wilders schreef:

   Ben je bang dat vluchtelingen wel fatsoenlijk nederlands kunnen schrijven /typen en lezen?

   Like

 31. jansculpen schreef:

  Stel dat dit geen grap was. 45 miljard wordt uitgegeven aan de bouw van deze nieuwe provincie. 45 miljard die betaald wordt aan bouwlui en hun facilitatie. Zij geven dit verdiende geld weer aan de slager en aan de automonteur. Zo komt dit geld weer in omloop en is dit uitgegeven geld zichzelf dus meerdere malen waard. Nieuwe grond is ook wat waard en biedt ruimte voor projecten. Ten opzichte van huurhokjes in grote steden zijn dit grote goedkope woningen.
  Maar, om een goede weerspiegeling van de maatschappij te houden, zullen ook mensen (van alle groepen) uit de rest van nederland hiernaartoe moeten verhuizen. Hoe gaan we dat bereiken?

  Like

 32. Emmy en Jack Kist de Ruijter schreef:

  Grandioos plan, alleen moeten wel de ouderen en de zorg er weer onder lijden.

  Like

 33. R Simonse schreef:

  als ik het goed bekijk kan je een dijk bij Den Haag leggen en een bij Den Helder met sluizen dan hebben we gelijk een hooglaag water centrale en grootte vis vijver geen stormen en gevaarlijke stromingen en geen Noordzee stranden die wegspoelen dit is als je het goed doet een win win situatie ,ik wil wel mee denken

  Like

 34. rjousma schreef:

  Naar mijn mening is dit een vreemd plan met een absoluut kromme redenatie.

  De huidige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen maakte afgelopen vrijdag op een persconferentie bekend dat sinds de aankondiging van Groot Brittannië uit de EU te stappen, de zg. Brexit, het zgn. Noordzeepolder-masterplan uitgevoerd kan gaan worden.

  De huidige controle en handhaving op de afspraken en regels is verzwakt dus we drukken het er door.

  “Al jaren geven veel politieke partijen aan dat Nederland vol is,” licht Schultz toe, “met dit plan kunnen we echter de overbevolking van vooral de Randstad een halt toeroepen.”

  Door welke partijen en in welke context is dit geroepen?
  Dit lijkt namelijk sterk op een feiten-loze uitspraak.
  Nederland staat qua bevolkingsdichtheid op plaats 27 in de wereld.
  Om het even in perspectief te plaatsen:
  Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van 418/km2 (2015 op plaats 27) terwijl een land als Monaco een bevolkingsdichtheid heeft van 15.267,5/km2 (2015 plaats 2)
  Daarnaast heeft overbevolking in de randstad niet met ruimtegebrek maar met gebrek aan werkgelegenheid in andere regio’s te maken. Plus de randstad word als werk-woonomgeving gestimuleerd door verbeteringen op het gebied van infrastructuur en naamsbekendheid wat al met al zorgt voor een aantrekkelijkere regio om te wonen en werken.

  “Op deze wijze kan Nederland met gemak nog eens 80.000 vluchtelingen opvangen,” aldus Plasterk. Minister Kamp geeft aan dat deze vluchtelingen per direct aan het werk kunnen in de tuinbouwsector in de nieuwe provincie.

  Klinkt als slavernij tussen de mazen van de wet door.

  Volgens premier Rutte zal een deel ook kunnen worden opgebracht door op de ingeslagen weg door te gaan met bezuinigen in o.a. de zorgsector.

  Neem in in het achterhoofd dat de zorgsector op zijn laatste reserves aan het teren is en dat meerdere reorganisaties tot nu toe zijn uitgelopen op kwalijke omstandigheden bij bijvoorbeeld het de psychiatrische zorg voor probleemkinderen en zorg voor ouderen.

  “Door onze inwoners enthousiast mee te laten doen in onze participatiemaatschappij en hen bewust te maken van hun zelfredzaamheid, gaan we dat redden,” glimlacht Rutte. “Zeem dat raam zelf, verschoon dat bed zelf; u kunt meer dan u denkt. En u doet het vooral voor ons mooie Nederland dat ineens met ongeveer één derde groeit qua oppervlak en een kwart voor wat betreft het aantal inwoners.”

  Ik heb geen idee waar onze lieve Mark hier op doelt? moeten we zelf dijken en huizen gaan bouwen? of moeten we met z’n alle water gaan pompen om een polder droog te leggen? Om eerlijk te zijn stinkt dit naar Als wij een begrotingstekort oplopen mag de burger zelf de rotzooi opruimen en blijft de burger dus ook met de rekening achter.

  En reken maar dat er een begrotingstekort zal zijn over een periode van 10 jaar. Kent iedereen de Noord-Zuid lijn nog? Daarbij kwam er een begrotingstekort van (een beetje nattevingerwerk) 221%. Op 45 miljard zou dat betekenen dat dit hele project (wat veel complexer en groter in omvang is dan de Noord-Zuid lijn) mogelijk bijna 100 miljard zou kunnen gaan kosten. Even voor de duidelijkheid de de overheidsuitgaven voor de zorg van 2016 zijn begroot op 74,6 miljard.

  Like

 35. Sander schreef:

  Briljant

  Geliked door 1 persoon

  1. rjousma schreef:

   Daar was ik mooi eventjes ingetuind maar nu ben ik in ieder geval wel lekker wakker. Hersens-ochtendgymnastiek zullen we maar zeggen 😉

   Like

 36. fotos.serc.nl schreef:

  Laten we gewoon de Noordzee dichtgooien en ons aansluiten bij het mooie Brexittannia. We gooeien de Noordzee dicht met de grond die we graven om een zee tus ons en Merkelland te maken en als de belgen mee willen dan graven we de Schelde door tussen Vlamonie en Wallonie. En van de Rijn maken we een wildwater kanobaan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 37. Uhmm over de steden moeten we nog even praten maar het eilland noemen naar little britain oke?

  Geliked door 1 persoon

 38. Benno Pen schreef:

  Geweldit idee!! Alle windmolens/parken kunnen mooi worden vastgezet met bedrading tussen elkander zodat de dijken een beetje overbodig worden. Aquaducten en kelders waar nog veel méér ruimte kan woden gemaakt voor event. hennep en andere groenten,waarvan de bewoners kunnen leven.
  Een vliegveld is te riskant, daar de molens steeds hoger worden en alléén ruimte is voor helikopters .
  Boven grote parkeerruimten kunnen duizenden auto’s plaats nemen waar ook diverse hangars staan met heli’s voor vervoer naar /en van ziekenhuizen.
  Jammer dat het maar zo’n klein eiland wordt en raad dan ook aan om eerst
  nog een vergadering te houden om het 3x groter te laten maken!
  Als je toch bezig bent met een beetje uit te geven ..doe het dan in een
  keer goed. Misschien kan dit een middelpunt van Europa worden als wij
  niet al te hoog bouwen ivm. wind die voor de molens noodzaakelijk is.
  Grote kans is er ook voor Topmanagers die hier nog veel meer fantasie kunnen inschakelen dan bij de bedrijven waar ze de buit al binnen hebben.
  Zelf ben ik een heel eenvoudige polderjongen die ook wel ideeën heeft,
  zoals een zwevende dijk die met eb en vloed kan meebewegen.
  Ook de hoofsteden kunnen leuke namen met zich mee dragen bv.
  oa.Molenzichtdorp, Hogezeestreek,Méérlandstad, Winderigeplaats,
  Stormdakenstreek,Eilanddam,enz . enz.
  Omdat op dit eiland geen kanalen worden gegraven is het bij uitstek
  goedkoop,daar er ook géén bruggen en sluizen ingekocht moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. liefdevh schreef:

   That’s the spirit!

   Like

 39. Billy schreef:

  De eerste paal wordt 28 maart 2017 geslagen. O nee, vanwege het weer wordt het uitgesteld tot 30 maart. En….omdat er dan nóg te veel wind staat is uiteindelijk de startdatum 1 april. Vele rondvaartboten met honderden belangstellenden zijn op locatie en de wegen naar IJmuiden zijn verstopt. En hoe was het ook weer?…….. Ach ja, ben ik er weer ingetuind.

  Like

 40. Billy schreef:

  De eerste paal wordt 28 maart 2017 geslagen. Omdat het dan te hard waait wordt het 30 maart.
  Echter….ook dan waait het te hard. De uiteindelijke datum wordt dan 1 april. Vele rondvaartboten met honderden belangstellenden die daar getuige van willen zijn.
  De wegen naar IJmuiden zijn verstopt. En dan…..gôh, ben ik er tóch weer ingetuind.

  Like

 41. Frits Krom schreef:

  Zeg, het is al 1 april GEWÉÉST hoor … 😉

  Like

 42. paulwestra schreef:

  Goed idee, de steden zou ik alleen anders noemen. Ik dacht aan Nieuw-Lelystad en Nieuw-Almere.

  Like

 43. Leuk idee. Maar waarom dan niet een eiland aanleggen tussen Cyprus en Syrië: “Mediteranederland”. Lekkerder weer toch! Vangen we daar de vluchtelingen op en verbouwen we samen druiven en amandelen. Deel inrichten als luxe badplaats.
  Andere ideeën zijn welkom.
  Oh en onder de steden eerst metrolijnen aanleggen en dan pas ophogen. Scheelt enorm in de kosten en daar kunnen we weer meer bejaarden mee financieren.

  Like

 44. Deechte zwartepiet schreef:

  Kunnen we hier niet alle wegkijkers neerzetten, die de echte problemen in Nederland niet zien. Zoals politiek Den Haag, links Nederland, en nog meer van die appelmoes mensen.. En dan zelf NL regeren, door mensen die weten wat er echt speelt, zonder EU gelul..

  Like

 45. Nou kom op, wat zijn die echte problemen dan Zwarte Piet? U dreigt werkloos te worden? Nou goed, we nemen aan dat u bang bent voor geweld door extremisten. Gaan we mensen voor aannemen! En als u door Nederlandse psychpaten wordt aangevallen dan hoeven we die niet aan te pakken? Het echte probleem is dus de besmettelijkheid van het Wilders verstand.

  Geliked door 1 persoon

 46. W schreef:

  Broodje aap verhaal mensen geloven ook alles

  Like

 47. H Kuiper schreef:

  Leuk plan! Altijd goed om vooruit te denken en grootse dingen te doen. Wel rekening houden met minimaal 6 meter zeespiegelstijging graag.

  Like

 48. Frans schreef:

  gooi dan gelijk in het noorden van dat kunstmatige eiland 2
  +2 landingsbanen op dat eiland! Hebben we meer capaciteit dan Heatrow, zonder de overlast. Hadden ze 50 jaar geleden al moeten doen.

  Like

 49. Victor van Westpunte schreef:

  De geografische ligging ervan is ronduit slecht. Pal voor de Hollandse kust.
  We moeten eens kijken naar de verbinding tussen Sjæland en het Deense vasteland met kunstmatige eilandjes en een combinatie van bruggen en tunnels. Wat ik zeg is dus: bouw een drie eilanden met een oppervlakte van Ibiza , ofwel 48km im doorsnede. Beetje het idee van de Balearen. Wel met een goede bescherming tegen de stijgende zeespiegel en met stevige bodem en heuvels. Trek een lijn van Southend-on-Sea naar IJmuiden, en leg die drie eilanden daartussen, met een snelweg en treinverbinding, die we doortrekken naar Engeland.
  Op deze manier behouden we de pracht van de Hollandse kust, en de visserij.

  Like

 50. Victor van Westpunte schreef:

  Dit berust natuurlijk niet op echte uitspraken van de genoemde minister en minister-president

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s