Telegraaf pakt uit met krant in stripvorm

 

blog09De telegraaf verschijnt vanaf oktober ook in stripverhaalvorm. Niet om de liefhebbers van stripverhalen een plezier te doen, maar om ook de laaggeletterden de kans te geven de krant te lezen.

Nederland heeft te kampen met een stijgend percentage laaggeletterden. Steeds meer jongeren verlaten de middelbare school zonder diploma en ook onder de nieuwkomers is er een groeiende minderheid die problemen heeft met lezen en schrijven. Alles samen betekent dat dat 12% van de bevolking laaggeletterd of anders-gealfabetiseerd is.

De uitgevers van kranten merken dat hun kranten minder goed verkopen, enerzijds wegens de overvloed aan informatie op het internet, anderzijds wegens het groeiende deel van het doelpubliek dat niet over de benodigde leesvaardigheid beschikt. Vooral de Telegraaf ziet zijn marktaandeel kelderen.

“Wij zijn al altijd een laagdrempelige krant geweest,” zegt de woordvoerder van de Telegraaf. “Maar juist binnen ons doelpubliek gaat de leesvaardigheid hard achteruit. Daarom hebben we besloten om naast onze normale dagblad ook om de twee dagen een getekende krant uit te geven.”

Wie mooie of grappige tekeningen verwacht, komt echter bedrogen uit. “Een echt stripverhaal maken kost waanzinnig veel tijd. Daarom zal de getekende krant wat eenvoudiger zijn dan de echte stripverhalen. Ook zullen we toch een minimale hoeveelheid tekst nodig hebben. Je kan nu eenmaal niet alles tekenen,” aldus de woordvoerder.

De tekeningen mogen dan wat eenvoudiger zijn, de tekenaars zullen vele mensen toch bekend in de oren klinken. Gerrit de Jager (bekend van o.a. de Familie Doorzon) heeft al toegezegd en ook Jean-Marc van Tol (bekend van Fokke en Sukke) heeft de krant zijn medewerking beloofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s