AMSTERDAM OVERWEEGT INZET ASIELZOEKERS BIJ CANNABISTEELT

foto_sander_stoepker

Het voltallig College van B&W van Amsterdam.

AMSTERDAM – In 2014 werd in het coalitieakkoord van het college van B&W (D66-VVD-SP) Amsterdam opgenomen dat de gemeente de teelt van cannabis, beter bekend als “wiet”, zou reguleren. SP-wethouder Arjan Vliegenthart stelt de gemeenteraad deze week voor, om vanaf 1 september met deze gemeentelijke cannabisteelt te beginnen.

legale-wiet

Om de verveling bij asielzoekers tegen te gaan, stelt Vliegenthart tevens voor om een ploeg van 80 asielzoekers op vrijwillige basis  in te zetten in de kassen, die voor dit doel gebouwd gaan worden. In feite mogen asielzoekers geen arbeid te verrichten. Vliegenthart: “Dit zijn asielzoekers uit Syrië. De kans is zeer waarschijnlijk dat zij een verblijfsvergunning krijgen i.v.m. de oorlogssituatie in hun land. Het is beter voor hen dat ze voor die tijd al ingeburgerd zijn.”

vliegenthart

Wethouder Vliegenthart (SP)

De illegale teelt van wiet zorgt al decennialang voor veel criminaliteit in de hoofdstad. Het gedoogbeleid, dat er voor gezorgd heeft dat softdrugs in coffeeshops verhandeld mogen worden, voorzag er tot op heden niet in dat cannabis op legale wijze verbouwd kan worden. Gemeenten willen nu in sommige gevallen deze teelt zelf reguleren. De in deze gemeenten gevestigde coffeeshops mogen dan alleen nog de gemeentelijke cannabis verkopen, die in de Amsterdamse volksmond al Mokumwiet wordt genoemd. In een brochure “Mokumwiet, Amsterdam regelt het!” zet het gemeentebestuur zijn plannen uiteen aan de bevolking.

cannabis2_0

Uit de uit te geven brochure “Mokumwiet, Amsterdam regelt het!”

Burgemeester Van der Laan (PvdA) verwacht dat de test een groot succes zal gaan worden. “Veel asielzoekers hebben een oorlogstrauma en gebruiken daarom al softdrugs. Door ze in de kassen te laten werken hebben ze enerzijds een nuttige dagbesteding en anderzijds kunnen ze tegen flinke korting de Mokumwiet verkrijgen, door ze per gewerkte dag vouchers te verstrekken, welke ze in de coffeeshops kunnen verzilveren.”

Eberhard-van-der-Laan

Burgemeester Van der Laan

VVD-wethouders Litjens en Van der Burg waren in eerste instantie wat terughoudend. Uiteindelijk zijn zij met het collegevoorstel akkoord gegaan, omdat in het voorstel is opgenomen dat noodlijdende tuinders in de regio Amsterdam hun kassencomplex zonder verlies aan de gemeente kunnen verkopen. Litjens: “Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. De asielzoekers participeren in de maatschappij, het criminaliteitsprobleem rondom softdrugs wordt opgelost en noodlijdende ondernemers worden geholpen.”

Pieter-1750x1167.jpg

Naar verwachting zal het raadsvoorstel met een grote meerderheid worden aangenomen. Alleen de fracties van CDA en de PvdO hebben aangegeven niet met het voorstel akkoord te gaan. Zij hebben samen twee van de in totaal 45 zetels.

gemeenteraad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s