Nederlandse taal en cultuur prominenter in VS

 

image

Manhattan, gesticht als Nieuw-Amsterdam
NEW YORK – Als het aan de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ligt, moeten de Nederlandse cultuur en taal een meer prominente plaats krijgen in de Verenigde Staten.

trump

Dit verklaarde hij afgelopen weekend op een verkiezingsbijeenkomst in New York. “We staan hier in de belangrijkste stad van Amerika, die er niet geweest zou zijn zonder de Nederlanders,” oreerde Trump, “Zij kochten Manhattan van de Indianen en zij brachten hier de westerse beschaving. Daar ben ik als Amerikaan trots op. En daar zouden meer Amerikanen trots op moeten zijn” Hij refereerde tevens aan het feit dat Nederland het eerste land ter wereld was, dat de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten respecteerde.

image

Pella, stad in de staat Iowa

“Als ik de vijfenveertigste president van Amerika word, en ik twijfel daar geen moment aan, zal ik ervoor zorgen dat de Nederlandse cultuur en taal weer belangrijk worden in dit land. Dat zijn wij aan de Dutchies verschuldigd. Nog altijd is Nederland één van onze trouwste bondgenoten.”

image

De stad Lynden in Washington

Trump stelde dat 6 december in de VS een nationale feestdag moet worden; Saint Nicks Day. Hij legde de toehoorders uit dat Saint Nick (Sint Nicolaas) een groot weldoener was en dat zijn nagedachtenis in Nederland nog steeds voortleeft, door zijn verjaardag op 5 en 6 december te vieren en door elkaar cadeautjes te geven. Hij roemde daar vooral Zwarte Piet bij, die hij het toonbeeld van integratie van de zwarte bevolking in Nederland noemde en voegde daaraan toe dat Nederland gelukkig niet de onzinnige discussie voert, die Amerika al sinds de afschaffing van de slavernij over Blackface voert. “Integendeel,” sprak Trump, “In Nederland is Blackface, of in het Nederlands Zwarte Piet, gewoon onderdeel van de cultuur. En dat moet in Amerika weer terugkomen.”

image

Sinterklaas op Times Square in New York

Verder vindt Trump dat de Nederlandse taal in Amerika veel belangrijker moet worden. “Belangrijke Amerikaans-Engelse woorden als bluff, boss, candy, coleslaw, dollar, gin, grab, landscape, mannequin, skate (‘what whould America be without hockey, without skates?’) en Yankee zijn rechtstreeks uit het Nederlands afkomstig,” aldus Trump in zijn drie kwartier durende speech, waar ook de Nederlandse parlementariër Wilders bij aanwezig was.

image

Oranje tulpen voor het Capitool in Washington DC.

Trump sloot zijn toespraak af met: “In de Verenigde Staten wordt dan wel Engels gesproken, maar het had niet veel gescheeld of de landstaal was Nederlands geweest. Toen men in de senaat stemde over de taal die in ‘het nieuwe land’ als standaard zou worden gebruikt, kwam het Nederlands één stem tekort. Het Nederlands was in Noord-Amerika zo wijd verspreid, dat er zelfs indianenstammen waren die de taal leerden. In New York werd nog tot in de 19e eeuw in het Nederlands gepreekt, en in New Jersey werd tot rond 1920 Low Dutch (ook wel: Jersey-Dutch) gesproken.” En in de geest van zijn Democratische voorganger John F. Kennedy: “Ich bin ein Dutchman!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s