Surinaams-Nederlandse nationalisten willen Nederlandse provincie worden

Medaille

Generaal Landvreugd (rechts) na een medaille-uitreiking in Paramaribo. Links op de foto: SNN vice-voorzitter Venetiaan. De officier met zwarte baret is majoor Waterwijk.

PARAMARIBO – Een grote groep georganiseerde militante Surinaams-Nederlandse Nationalisten (SNN) onder leiding van de voormalige generaal Johnny Landvreugd is in Paramaribo een actie gestart, om terug te kunnen keren in het Koninkrijk der Nederlanden.

Leger3

Geheime oefening van de SNN

Landvreugd: “Nederland en Suriname hebben een nauwe verbondenheid met elkaar. We delen ongeveer drie eeuwen geschiedenis. Nederland en Suriname zijn niet los van elkaar te zien.” In de optiek van de SNN moet Suriname geen overzees gebiedsdeel worden, zoals het was voor de onafhankelijkheid van 1975, maar een provincie van Nederland. “Een provincie met dezelfde rechten en plichten als alle andere Nederlandse provincies, en net zoals Frans Guyana een provincie van Frankrijk is,” zegt Sieuwpersad Venetiaan, voormalig topambtenaar van het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen de provincie moeten normale Nederlandse gemeenten komen.

Granboridorp hert aan boord 2

In met Nederlands vlaggen getoonde bootjes oefent de SNN ook op de Marowijne.

Aanleiding voor deze plotselinge actie is grote onvrede onder de bevolking. Na meer dan veertig jaar onafhankelijkheid van Nederland zijn de Surinamers de armoede, de rechtsongelijkheid en de corruptie van de regering in hun land zat. “Nederland heeft ons in 1975 laten vallen als een baksteen,” zegt SNN vice-voorzitter Roy Waterwijk. “Het voormalig moederland heeft een ereschuld in te lossen. Het slavernijverleden, de eeuwenlange uitbuiting; Nederland heeft nú de kans dit voor eens en voor altijd goed te maken.”

alliance-plantage-suriname

Het Nederlands slavernijverleden is nog altijd tastbaar aanwezig, zoals hier op de Alliance Plantage bij Wageningen.

Op de vraag wat Suriname Nederland te bieden heeft, antwoordt Waterwijk: “Suriname heeft 365 dagen per jaar mooi weer en relaxte mensen. Wat is er mooier voor het koude en natte Nederland om in één klap weer een groot tropisch gebied binnen de landsgrenzen te hebben?” Vanuit Den Haag wordt terughoudend gereageerd. D66-bestuurslid Imro Doornkamp: “Nederland is van oudsher een multicultureel land met open vizier naar het buitenland. Intensivering van buitenlandse betrekkingen wijst D66 niet op voorhand af.” Fractievoorzitter Geert Wilders van de PVV ziet niets in de plannen van de SNN: “Veertig jaar geleden wilden ze onafhankelijk worden, met alle geweld. Nou, dat mogen ze van mij blijven. Ze kunnen de rambam krijgen in Paramaribo. Wij laten Suriname niet toe in Nederland. Nooit” Vanuit de andere fracties is nog niet gereageerd.

wilders

De Surinaamse president Bouterse reageert furieus op een telefoontje van één van onze verslaggevers. “Uiteraard zal de Republiek Suriname nooit accepteren om te worden samengevoegd met de voormalige kolonisten. De actievoerders zijn december 1982 zeker vergeten. Wie zei u ook weer dat het waren?”

bouterse-tweede-keer-beedigd-als-president-suriname.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s