Nieuwe attractie: Efteling doet gebaar naar allochtone gemeenschap

blog16a

KAATSHEUVEL – De Efteling heeft de laatste tijd flink onder vuur gelegen. De attracties Monsieur Cannibale en het Carnavalsfestival zouden racistisch zijn en er kwam een heuse actiegroep tegen het Brabantse pretpark op de been. De Efteling heeft nu besloten om met een nieuwe attractie een gebaar te doen naar de allochtone gemeenschap.

“Laat mij eerst even heel duidelijk stellen dat de Efteling nooit racistische intenties heeft gehad,” zegt Dimitri Funck, woordvoerder van het bekende attractiepark. “Monsieur Cannibale en het Carnavalsfestival zijn attracties uit de jaren ’80 en weerspiegelen derhalve een ietwat andere tijdsgeest. Zwarte Piet was toen bijvoorbeeld ook nog algemeen aanvaard. En in stripboeken zoals Suske en Wiske of Kuifje werd een heel gelijkaardig beeld geschapen van Afrika. Afrika was toen voor de meeste mensen nog terra incognita en dat gaf een wat mysterieus en dus vertekend beeld van het continent.”

Allereerst zullen de Afrikaanse poppen in het Carnavalsfestival volgend jaar vervangen worden door andere poppen. Om het geheel toch een vrolijke kwinkslag te geven, wordt er gekozen voor poppen die uitgelaten voetbalsupporters voorstellen. Voor Monsieur Cannibale ligt het wat moeilijker. “Monsieur Cannibale is nu juist een van de weinige attracties die al toegankelijk zijn voor jonge kinderen,” preciseert Funck. “Het zou erg jammer zijn om die te laten verdwijnen. Mede daarom hebben we besloten om een nieuwe attractie toe te voegen aan ons park die de allochtone gemeenschap tegemoetkomt.”

blog16bcMonsieur Cannibale en het Carnavalsfestival

De locatie voor de nieuwe attractie wordt Fata Morgana, dat net zoals het Spookslot sowieso al jaren op de nominatielijst stond om afgebroken te worden wegens de teruggelopen belangstelling en de brandgevaarlijke materialen waarvan de poppen zijn vervaardigd. Bovendien wordt al geruime tijd gevreesd voor reacties vanuit de Arabische gemeenschap.

Wanneer de Fata Morgana is afgebroken, ontstaat er een braakliggend terrein van 4.000 m² en 2.500 m³ water. Deze oppervlakte biedt heel wat mogelijkheden. “Het plan is om opnieuw een kijkattractie te ontwikkelen,” licht Funck toe. “Deze attractie brengt ons terug naar de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Je vaart met een bootje door Batavia, waar mooi uitgedoste slaven huishoudelijke taken uitvoeren voor strenge meesters met vervaarlijke zwepen. Maar langzaamaan kom je in de ommelanden terecht, waar de slaven in voddige kleren samendrommen en het bootje bedreigen. Op het einde kom je in een soort gevangenis terecht waar je door de muitende slavenbendes 2,5 minuut lang wordt uitgejouwd en bespuwd – met gewoon water uiteraard.”

blog16de impressie van de ingang

De Efteling moet de plannen nog kortsluiten met de Indonesische gemeenschap, maar de actiegroep heeft haar fiat al gegeven voor de nieuwe attractie. Als alles doorgaat volgens plan, ziet het pretpark overigens nog een grote opportuniteit. “We zouden de attractie kunnen combineren met een halal horecapunt,” legt Funck uit. “Ons publiek wordt immers steeds diverser en veeleisender. Heel wat bezoekers willen in pretparken een alternatief aangeboden krijgen voor de gebruikelijke ongezonde snacks. Het eten dat we bij de nieuwe attractie aanbieden, zou wat smaakvoller en gezonder zijn. We hebben al vaker kritiek gekregen op het gebrek aan groente en fruit in onze menu’s. En omdat het alternatief in dit horecapunt halal is, zal iedereen hier terecht kunnen voor een lekkere, gezonde snack met een Oosterse toets.”

blog16e

De nieuwe attractie zou geopend moeten worden in het voorjaar van 2018. Fata Morgana zal nog tot maart 2017 bezocht kunnen worden en sluit dan definitief de deuren.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Franjo schreef:

  Ai, rekenfoutje in de capaciteit berekening:
  Bij 15 vaartuigen a 4 personen, gaan er in 9 minuten 60 personen in het rond. In 60 minuten zijn dat er dan 400, in tegenstelling tot de gehoopte 1200!

  Like

 2. van den hoek schreef:

  Ik heb meer het idee dat dit een P.R. stuntje is. Honderdduizenden Moslims zijn met heel veel plezier, zonder onderbuikgevoelens,
  een vaartje in de Fata Morgana aangegaan. De attractie is leuk, maar verjaard en aan vervanging toe. Maar ja, dit is nog altijd 2 vliegen in een klap nietwaar?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s