Plannen Benelexit gelekt

Banknotes

De nieuwe bankbiljetten

DEN HAAG – BRUSSEL – LUXEMBURG –  Nederland, België en Luxemburg hebben vergevorderde plannen om, in ieder geval, uit de eurozone te stappen. Dit blijkt uit gelekte documenten van de Federale Overheidsdienst Financiën, het Belgische ministerie van financiën.

euro

De Federale Regering van België, en de regeringen van Nederland en Luxemburg hebben afgesproken op een zo spoedig mogelijke termijn een gelijktijdig referendum uit te schrijven, waar de bevolking van deze landen zich uit mag laten over een zg. Benelexit. Wanneer de opkomst van dit referendum in alle drie de landen hoger dan 50% is en meer dan 50% van de stemmen zijn voor uittreding uit de eurozone, zal 5 maanden daarna een referendum gehouden worden om de florijn, de nieuwe munteenheid te kunnen introduceren. De florijn, de nieuwe valuta van de Benelux, zal stabieler zijn dan de huidige euro, zo is te lezen in het document, dat 246 pagina’s telt. Zo wordt gesteld dat door de economische onzekerheden in vooral de zuidelijke landen van de eurozone, de euro zwaar onder druk staat. Door de veel stabielere economie, die voornamelijk uit de doorvoerhandel van de havens van Rotterdam, Amsterdam, Zeebrugge en Antwerpen naar de rest van Europa bestaat, en het bankwezen in Luxemburg, is dat in de Beneluxlanden veel minder het geval. Volgens het document zullen deze havens tot één Nationaal Havenbedrijf gevormd moeten worden. De staten België, Nederland en Luxemburg worden dan 100% aandeelhouder van dit Havenbedrijf.

haven

De grote zeehavens van o.a. Antwerpen en Rotterdam worden genationaliseerd.

In het rapport wordt ook melding gemaakt van een Nationale Krediet Bank, waarbij de banken die nu nog eigendom van de Nederlandse Staat zijn, ABN-Amro en ING, worden samengevoegd tot één nationale kredietverstrekker voor onder meer het Midden- en Kleinbedrijf. Met het oog op de huidige internationale financiële omstandigheden zou het voor bedrijven dan mogelijk moeten zijn dat zijn tegen renten van minder dan 1% geld kunnen lenen om te investeren. Volgens de Vlaamse financieel expert Drs. Jef Martens van het Belgisch Economisch Planbureau (BEP) en één van de schrijvers van het rapport, zou dit een enorme boost aan de economieën in de drie landen kunnen betekenen. Het MKB maakt in alle drie de landen meer dan 50% van de economie uit. “Samen met het Nationaal Havenbedrijf maakt dit de florijn nóg stabieler,” stelt Martens in het rapport.

 

In het lijvige rapport, dat de veelzeggende werknaam “to b€ or not to b€” draagt, worden zelfs de ontwerpen voor de eventuele nieuwe bankbiljetten getoond. Opvallend daarbij is dat de ontwerpen van de laatst gebruikte Nederlandse bankbiljetten zijn gebruikt. Alleen de benaming “gulden” is op alle biljetten vervangen voor “florijn” en op de keerzijde van de biljetten staan de geldwaarden in vier talen, Nederlands, Frans Duits en Luxemburgs te lezen. Op het biljet van 500 florijn, waarvoor het ontwerp van het oude duizendje is gebruikt, staat op de achterzijde bijvoorbeeld te lezen:

 • Vijfhonderd florijn
 • Cinq cent florins
 • Fënnef honnert florijnen
 • Fünf Hundert Florin

Ook opvallend is, dat alleen de Nederlandsche Bank als nationale bank voor de nieuwe valuta wordt gemeld. Samen met de nationalisering van de havens en de Nationale Kredietbank zou dit kunnen wijzen op ook een gezamenlijke exit uit de EU, volgens politiek en economisch ingewijden. Luxemburgs politicoloog Dr. Paul Weber uit Wiltz zegt hierover: “Ingewijden spreken al langer over een uitgebreide Benelexit. Ik sluit niet uit dat de drie landen één federale staat gaan vormen, waarbij de deelstaten een grote mate van soevereiniteit behouden. Of we dit ook al op korte termijn moeten verwachten is nog de vraag, maar het behoort zeker tot de politiek-sociaal-economische possibiliteiten. De uittrede uit de monetaire unie en de oprichting van een Beneluxbrede monetaire unie acht ik echter zeer wel mogelijk.”

IMG_1920.JPG

De begeleidende brief bij het uitgelekte rapport.

Navraag bij politici in Nederland riep verdeelde reacties op. Hans Bierman van Groen Links reageerde, evenals Ewald Schrijnen van de SP verheugd op de nationalisering van de havenbedrijven tot het Nationaal Havenbedrijf en de oprichting van een Nationale Kredietbank. Schrijnen: “De SP wil al langere tijd dat bijvoorbeeld de ABN-Amro omgezet wordt in een dergelijke financiële instelling. Wij zullen het van harte toejuichen als dat zover komt. Wel zullen we er ons nog eens in moeten verdiepen of een Benelux-munt stabiel genoeg is. Wij laten dit doorrekenen door diverse economen en financieel experts.” D66’er Alex van Mierlo zegt het te betreuren, als de drie landen uit de Europese munteenheid zouden stappen, maar “Als rechtgeaarde democraten zullen wij uiteraard altijd de uitslag van een referendum respecteren.” Bestuurder Martin Graus van de PVV is minder enthousiast: “Wij hebben altijd gesteld dat de gulden terug moet komen. Nu heeft een stel zelfbenoemde economen weer een nieuw links experiment bedacht; de florijn, waarbij ook de Walen mee zullen doen. Wallonië is een gebied met een belabberde economie. We halen een nieuw Griekenland een muntunie binnen, nog voor we er überhaupt aan beginnen. Ik vind het grote quatsch.” Navraag bij de regeringspartijen in alle drie de landen, leverde geen antwoorden op. Het lijkt er sterk op dat er radiostilte binnen de nationale regeringen en hun politieke achterban is afgesproken

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Irene De Bruijn schreef:

  Laat Nederland ons land zijn,wij willen ons geld terug onze gulden,wij willen geen buitenlands wijk worden en degene die hier blijven tussen de bevolking zetten,maar geen getto’s maken,wij zijn baas in eigen land deze bevolking die zich niet aanpassen moeten weg,onze driekleur is heilig en de tirkse vlag hoort her niet thuis,we willen een stevig kabinet dat weet waar het mee bezig is,maar nier deze slappe hap dit is geen regering maar volgers,Rutte heeft ons verraden en vekocht,Bankdirecteuren moeten minder verdienen buitenlanders die op vakantie gaan naar hun thuisland kunnen daar blijven daar is geen oorlog,dus alleen hier je hand ophouden kan niet,verder moet het afgelopen zijn met graaien uit onze pensioen pot,er is genoeg maar dat gegraai maakt het minder dus afblijven dat is van het volk,verder vindt ik dat het woord discriminatie niet juist wordt gebruikt,dat worden wij Nederlanders,ik vind momenteel deze maskerade over Turkije belachelijk iets wat je zelf doet moeten wij daar voor bloeden,en verbiedt DENK dit past niet in ons mooie land,wat steeds minder mooi wordt,Dus weg met dit kabinet wij hebben sterke mensen nodig die ons land goed kunnen LEIDEN en mensen die oprecht zijn.Geen slap gedoe voor een erebaantje en wat verdere inpoldering betreft waarom nog meer land land genoeg,maar weet wel overbevolking pas hulp in het land aan maar laat ze daar,of willen jullie graag oorlog nou we zijn aardig bezig zo,GOOI die OOGKLEPPEN AF,KIJK EN LUISTER

  Like

 2. Wat een achterlijke idioterie… ennuh, 2015?! Waar is de rest van dat zogenaamde rapport dan ipv dat ene lullige blaadje?! Zoek een l;even zeg, klinkklare idioten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s