MILJOENENCLAIM GUYANEZEN OP NEDERLAND

Dutch_colonies_Guyana

NEW AMSTERDAM (GUYANA) – Duizenden zwarte inwoners van New Amsterdam, derde stad van Guyana, het voormalige Brits Guiana, overwegen een miljoenenclaim in te dienen tegen de Nederlandse staat.

 

Nieuw Amsterdam was de hoofdstad van de voormalige Nederlandse kolonie Berbice, die in 1627 werd gesticht door de Zeeuwse koopman Abraham van (de) Peere. De kolonie bestond vooral uit tabaks- en koffieplantages, eigendom van Nederlandse plantagehouders, waarop duizenden slaven in de verzengende hitte zware arbeid moesten verrichten. De buitenplaats Berbice in Voorschoten herinnert nog aan het koloniale verleden van Nederland in de gelijknamige streek in Guyana, genoemd naar de rivier de Berbice.

moskee_new_amsterdam

Een moskee in het centrum van New Amsterdam

In 1763 kwamen slaven op de plantages onder leiding van Cuffy, Cosala, Accabre, Atta, Akara en Goussari in opstand. Destijds bestond de kolonie uit 346 blanke mannen vrouwen en kinderen en 3833 Afrikaanse slaven. De opstand leek aanvankelijk succesvol maar werd uiteindelijk bloedig de kop ingedrukt door de Nederlandse kolonisten. Uiteindelijk vonden meer dan 1800 slaven er een gruwelijke dood. Na de opstand besloten de kolonisten een nieuw fort te bouwen om zich te wapenen tegen nieuwe opstanden. Dit werd het fort en later de stad, Nieuw Amsterdam. De Slavenopstand van Berbice ging de geschiedenisboeken in als eerste aanzet tot de bevrijding van de slaven op het Amerikaanse continent. In 1863 schafte Nederland als één van de laatste Europese landen de slavernij af. Exact honderd jaar later, iets later dan de Verenigde Staten. Alleen Spanje en Portugal schaften deze lucratieve mensenhandel later af.

 

Berbice werd in 1815 na de Napoleontische Oorlogen bij het Congres van Wenen, samen met de ook Nederlandse koloniën Essequibo en Demerara, overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk.

nede008wito01ill23

Een vrouwelijke slaaf wordt verhandeld in Nieuw Amsterdam

In het huidige New Amsterdam leven heden ten dage nog duizenden nakomelingen van deze vermoorde slaven. Na eeuwen van blanke overheersing, onderdrukking en armoede, besloten zij begin dit jaar de koppen bij elkaar te steken en een schadeclaim tegen de Nederlandse Staat in te dienen. De Nederlandse advocaat Mr. Hendrik Staal is hun raadsman. Staal: “De Guyaanse afstammelingen van de vermoorde slaven zijn voornemens een bedrag van honderdduizend euro per omgekomen slaaf te claimen. Voor Guyaanse begrippen veel geld. Ook eisen zij na ruim 250 jaar de verontschuldigingen van Nederland voor deze genocide” Voor de Nederlandse Staat zou deze claim in totaal op 180 miljoen euro uitkomen. Vanuit de Nederlandse regering wordt terughoudend gereageerd. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: “Deze zaak valt onder de internationale rechtspraak. U zult begrijpen dat wij als gedagvaarde partij geen uitspraak doen over een lopende rechtszaak.”

 

De eilandengroep Dodekanesos was tijdens de Ottomaanse overheersing een Italiaanse kolonie, waar op beperkte schaal ook slavernij voorkwam. De nazaten van deze slaven hebben in 2008 een claim tegen de Italiaanse Staat ingediend. De rechter stelde hierbij de nakomelingen van de slaven in het gelijk en kregen het geclaimde bedrag uitgekeerd van Italië. Staal verwacht dat naar aanleiding van jurisprudentie op deze zaak zijn cliënten een zeer goede kans maken, deze zaak te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s