Pepperspray wordt legaal

blog22

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft zich vanmiddag over een motie van de VVD gebogen om pepperspray definitief uit de illegaliteit te halen. De reden hiervoor is de toenemende groep slachtoffers die blijvende oogletsels overhoudt aan het gebruik van illegale pepperspray.

In 2015 zijn in Nederland 63 mensen blind geworden door pepperspray. Dat zijn er 5 meer dan in 2014 en 8 meer dan in 2013. De oorzaak hiervoor is dat mensen de spray illegaal in Duitsland kopen, waardoor er geen controle is over de samenstelling ervan. Zeker de goedkopere versies bevatten dikwijls natriumhypochloriet of zelfs HNO3, beter bekend als salpeterzuur.

Zoals bij elke spray bewegen de deeltjes zich door de lucht, waardoor zowel het slachtoffer als – in mindere mate – de gebruiker aan de stoffen worden blootgesteld. De spoedeisende hulpafdelingen maken dan ook niet alleen gewag van oogschade, maar ook van schade aan neusslijmvliezen en zelfs aan slokdarm en luchtwegen, indien de spray wordt ingeademd.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor de legalisatie van pepperspray vanaf april 2017. Alleen de SP, GroenLinks en de PVDD stemden tegen. Het voornaamste argument hiervoor was dat de spray dan ook gemakkelijk kan worden ingezet voor criminele doeleinden. De meerderheid oordeelde echter dat er veel gemakkelijker verkrijgbare wapens in de omloop zijn dan pepperspray.

De praktische kant zal worden uitgewerkt door de speciaal hiervoor in het leven geroepen Commissie Legalisering Aerosole Verdedigingsvloeistoffen. Waarschijnlijk zal er geëvolueerd worden naar een systeem waarbij elke Nederlander van 21 jaar of ouder op vertoon van een legitimatiebewijs maximaal om de twee jaar een busje pepperspray van 25 ml zal kunnen aankopen bij een speciale dienst van de politie – uiteraard tegen inwisseling van het gebruikte lege busje. Alleen alleenstaande vrouwen zouden vaker mogen aankloppen om een busje pepperspray – waarin te allen tijde de naam van de gebruiker gegraveerd zal staan teneinde misbruik te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s