Nieuwe partij op links

Sinds 15 juli is Nederland een linkse partij rijker, de PAS&D, Politieke Alliantie van Socialisten & Democraten. De partij is voortgekomen uit een aantal lokale en provinciale SP-politici die het oneens waren met de huidige partijlijn, vooral voor wat betreft de afdrachtregeling.

pasd

Verder heeft de partij ongeveer dezelfde standpunten als de SP. Voor wat betreft het vluchtelingenvraagstuk is de PAS&D heel duidelijk: Nederland moet vluchtelingen voor oorlog en geweld van over de hele wereld onverminderd opvangen. Daarvoor blijven onze grenzen gastvrij open. Vluchtelingen die op valse voorwendselen naar Nederland komen, dienen zo spoedig mogelijk uitgezet te worden. Arbeidsmigratie dient tot een absoluut minimum beperkt te worden en werknemers uit Oost-Europa mogen niet minder verdienen dan het in Nederland geldende wettelijk minimumloon. Constructies met Oost-Europese uitzendbureaus worden verboden. De eigen arbeidsmarkt dient tot het uiterste beschermd te worden.

 

Verder wil de PAS&D van de verhuurdersheffing af, moet er een stop komen op de verkoop van sociale huurwoningen en moeten er in de toekomst 30% meer sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Het Wettelijk Minimumloon moet met 5% omhoog met daaraan de hoogte van de uitkeringen gekoppeld. De Wet Normering Topsalarissen krijgt een nieuw plafond: 120.000 euro. Voor lokale en provinciale ambtenaren gaat bovendien de zg wethouders- of gedeputeerdennorm gelden. Een ambtenaar in een gemeente of provincie mag daarbij niet meer verdienen dan het salaris van wethouders of gedeputeerden in zijn gemeente of provincie.  De vergoedingen voor politici gaan bovendien omlaag. 5% voor raads- en statenleden en 10% voor Kamerleden en bestuurders, zowel lokaal als provinciaal en landelijk.

 

PASD-AFFICHE

Affiche voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017

 

De PAS&D wil, net als de SP, een nationaal zorgfonds, echter niet uitgevoerd door de huidige verzekeraars, maar door een nieuw op te richten Nationale Borgverzekering, een publiek orgaan. De werknemers van de huidige zorgverzekeraars kunnen solliciteren bij de nieuwe zorgverzekeraar. Voor de NZ geldt uiteraard de WNT.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s