Asielzoeker vindt Romeinse schat

 

blog31

 

HEERLEN – De Syriër Aziz El Moufatari (51) heeft in het weekend een opmerkelijke vondst gedaan. Bij het omspitten van zijn tuintje vond hij Romeinse schat.

 

Aziz woonde nog maar twee weken in het hem toegewezen huis in de Ferdinand Bolstraat toen hij zaterdag besloot het kniehoge onkruid in de achtertuin eens aan te pakken. Na enkele uren spitten rustte hij even uit en zag hij een vreemde steen in de omgewoelde aarde liggen. Hij ging er voorzichtig met een zachte tandenborstel overheen en zag tot zijn verbazing een oud beeldje tevoorschijn komen.

 

Aziz legde het beeldje apart en groef voorzichtig verder met zijn handen. Na al vele stenen uit de grond te hebben gehaald, stootte hij op een diepte van zo’n 70 cm opnieuw op iets hards. Tot zijn verbazing haalde hij een rond stukje metaal tevoorschijn met daarop de beeltenis van een hoofd en enkele bijna onleesbare letters. Ook op de achterkant stond een vervaagde afbeelding. Aziz begreep dat hij een oude munt gevonden had. Na urenlang zoeken vond hij tenslotte nog een tweede munt.

 

Via zijn maatschappelijk werker kwam Aziz in contact met prof. dr. Hintjens van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar bleek hij twee zeldzame Romeinse munten gevonden te hebben, waarvan er wereldwijd nog maar twee exemplaren waren gevonden. Het beeldje, waarvan Aziz hoopte dat het een afbeelding van een Romeinse godin zou zijn, bleek echter een waardeloos object uit de moderne tijd te zijn.

 

De munten zijn van immense waarde. Aziz besloot de munten aan het museum te schenken, maar onder één voorwaarde. Hij wil graag zijn zwangere dochter uit Damascus laten overkomen naar Nederland. Zij zou dan haar intrek kunnen nemen in zijn huis, dat eigenlijk bedoeld was voor nog drie asielzoekers uit het AZC Heerlen.

 

De bevoegde instanties zijn nog in overleg met het Rijksmuseum van Oudheden. De knoop moet echter zo snel mogelijk worden doorgehakt, want over vier weken mag de zwangere dochter niet meer vliegen. Archeologen doorzoeken intussen zijn tuin op verdere kostbaarheden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s