Moderne uitgave Jip en Janneke

blog35

Jip en Janneke, wie is er niet groot mee geworden? De ondeugende kleuters van schrijfster Annie M.G. Schmidt gaan al heel wat generaties mee. Maar voor de allernieuwste generatie sluiten de verhaaltjes wat minder goed aan bij hun leefwereld. Daarom verschijnt er volgend jaar een nieuwe uitgave.

 

Op 13 september 1952 publiceerde Het Parool het allereerste Jip-en-Janneke-verhaal. Het laatste verhaal verscheen op 7 september 1957. De verhaaltjes werden geïllustreerd door Fiep Westendorp. Op 7 september 2017, exact 60 jaar na het laatste verhaaltje van Annie M.G. Schmidt, zal uitgever Querido met een nieuwe herwerkte uitgave op de markt komen.

 

“De laatste jaren merken we dat het succes van Jip en Janneke wat aan het afnemen is,” zegt Bart Oosterhuis van uitgeverij Querido. “Kleuters van vandaag leven ook in een heel andere wereld. Zij kennen geen kolenkelders en schillenboeren meer. En ook dat hele bekrompen jaren ’50-wereldje van alleen maar brave, blanke Nederlanders is dringend aan verandering toe.”

 

De redactie van de nieuwe uitgave wordt toevertrouwd aan de wat minder bekende schrijfster Inge Lommers, uiteraard met toestemming van Flip van Duyn, de zoon van Annie M.G. Schmidt. Zij zal een selectie maken van de verhalen en ook het taalgebruik en de context hier en daar aanpassen.

 

“Er zijn in de loop der jaren wel wat dubbelzinnigheden in geslopen,” legt Lommers uit. “Titels zoals Jip spuit ook arme poes nat, dat kan natuurlijk echt niet meer. En dingen zoals de schrijfmachine van vader zijn ook passé. Vader heeft vandaag gewoon een laptop. De tante met een auto wordt een tante met een cabrio. En verder zal het geheel wat kleurrijker worden. Heel wat nevenpersonages worden Turks, Marokkaans of Surinaams. Want zo ziet de wereld er vandaag uit. De moderne Jip is bijvoorbeeld ook gek op baklava.”

 

blog35b

Ot en Sien

 

Uitgever Oosterhuis is erg tevreden over het werk van Lommers. “Ze weet precies de juiste toon te raken. Jip en Janneke zullen er dankzij de nieuwe editie wel weer enkele generaties tegen kunnen,” geeft hij aan. “En maar goed ook. Het zou erg jammer zijn als Jip en Janneke hetzelfde lot beschoren zou zijn als Ot en Sien. Die verhaaltjes zijn namelijk nooit herzien en die boekjes leest jammer genoeg bijna niemand meer.”

 

Ook warenhuis HEMA is naar verluidt opgetogen over de nieuwe uitgave. Vorig jaar verschenen er berichten in de media dat HEMA wou stoppen met de Jip en Janneke-spulletjes. Deze plannen zouden nu worden opgeschort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s