€48.200 subsidie voor kookclub

blog39a

 

WASSENAAR – Kookclub Multiculticuli heeft een subsidie van de provincie Zuid-Holland in de wacht gesleept. Ze krijgen jaarlijks een bedrag van €48.200 omwille van hun maatschappelijk engagement.

 

Multiculticuli bestaat sinds 2014 en bestaat uit 12 leden: Roos, Charlotte, Reinier, Gijs, Emma, Hugo, Sophie, Frédérique, Floris, Esmée, Robert en Mo. Elke woensdag gaan ze samen kokkerellen en toveren ze de heerlijkste multicultigerechten op tafel.

 

“Onze kookstijl is eerder experimenteel,” vertelt Charlotte, die de club met Roos, Floris en Esmée uit de grond stampte. “We koken om de beurt en daarna prikken we samen een vorkje. Of we maken allemaal kleine gerechtjes, dat gebeurt soms ook.”

 

“Experimenteel koken is altijd al mijn ding geweest,” zegt Floris. “We hebben hier in Wassenaar een wáánzinnig goede slager, een fijne delicatessenwinkel en een geweldige groentejuwelier en eigenlijk maakt het dan niet uit wat je samen in een pan gooit. Het is gewoon altijd heerlijk.”

 

De aanvankelijk familiaire club groeide geleidelijk uit tot de huidige proporties. “In het begin was het even wennen aan zo’n grote groep,” vertelt Esmée. “Maar we vullen elkaar perfect aan. Ik ben ook erg blij met de komst van Mo. Nu kunnen we onszelf eindelijk met recht multiculti noemen.”

 

Het maatschappelijk engagement bestaat uit twee luiken. Allereerst nodigt Multiculticuli eenmaal per maand een panel van proefpersonen uit. “Dat zijn meestal mensen uit Zoetermeer,” licht Robert toe. “Voornamelijk daklozen en mensen met een eh, doseringsprobleem, zeg maar. Probleemgevallen dus. Dan krijgen die ook eens een fatsoenlijke maaltijd.”

 

“Ik vind het zo héérlijk om met zulke mensen te werken,” zegt Fréderique enthousiast. “Het is zo’n fijn gevoel om minder bedeelden te kunnen helpen. En zij zijn heus niet minder waard dan wij. Ik bedoel, ik draag op zulke dagen ook gewoon een spijkerbroek of legging. In de eetclub zijn we elkaars gelijke.”

 

blog39c

de keuken van Multiculticuli

 

Het tweede luik behelst de overschotten. “Ja, we hebben altijd veel te veel,” zucht Roos. “En omdat mijn oma in het verzorgingstehuis vaak over het eten klaagt, brengen we de overschotten elke week daarheen. Dan eten die oude mensjes ook eens wat anders dan die snotterige bloemkool van het tehuis. Perfect geregeld toch?”

 

Wat staat er deze week op het menu? “Het voorgerecht is een schilderijtje van mierikswortel-julienne met mosterd-pepermousse,” zegt Emma trots. “Daarna volgt er een gemarineerd biefstukje met een betterave-honingsausje en pittige pommes-duchesse met een vleugje wasabi. En als dessert hebben we soesjes met een vulling van zoete olijvenbavarois. Heerlijk!”

 

Multiculticuli heeft grootse plannen met de verkregen subsidie. Zo wordt er geïnvesteerd in enkele fornuizen van La Cornue. Verder zal de kookclub zich oriënteren in het moleculair koken. De verwachtingen in Wassenaar èn Zoetermeer zijn hooggespannen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s