Nationalistische nieuwsblog distantieert zich van Wilders

blog43bGeert Wilders publiceerde deze foto, en wat er toen gebeurde …

De (extreem)rechts-conservatieve nieuwsblog De Dagelijkse Standaard (DDS) is over het algemeen niet vies van een dagelijkse portie moslimhaat. Toch is Geert Wilders erin geslaagd om zelfs hun grenzen te overschrijden.

blog43c

De tweet van Wilders

“Geertje Wilders is knettergek en slaat helemaal door,” kopte De Dagelijkse Standaard deze week. Michael van der Galien hekelde de foto die Wilders op 25 juli op Twitter plaatste.

Op deze foto zie je bondskanselier Merkel met bloedspatten op haar gezicht, handen en kleren. Dit is Wilders’ weinig subtiele manier om duidelijk te maken dat hij Merkel verantwoordelijk acht voor de recente aanslagen in Duitsland.

DDS wijst in normale omstandigheden ook graag met het vingertje naar Merkel om het Europese immigratiebeleid aan te klagen, maar deze smakeloze foto ging zelfs de nationalistische nieuwsblog te ver, temeer omdat Wilders zelf regelmatig klaagt dat hij gedemoniseerd wordt.

“Geert, als je zelf dit soort tweets plaatst kun je niet langer roepen dat je het slachtoffer van één of andere (media-) hetze bent,” aldus DDS.

Voor DDS is er dan ook maar één conclusie mogelijk: “Geertje Wilders slaat he-le-maal door. Hij was al knettergek, maar nu is hij simpelweg psychotisch. Wat je ook van andere partijleiders mag denken, de meesten van hen (de radicaal-linkse partijen uitgezonderd) zijn niet helemaal gestoord. Geert wel. Heel erg zelfs.”

De bloederige foto van Merkel werd ook gedeeld door andere nationalistische “nieuwsbronnen”. Op Facebook werd de foto verwijderd, maar sommige extreemrechtse Facebookpagina’s konden toch niet nalaten er telkens opnieuw aan te refereren.

DDS wordt regelmatig door extreemrechts aangehaald als nieuwsbron, maar staat bekend als een hoax. De hoofdcategorieën op de website van DDS zijn “Inspirerend”, “Grappig”, “Gezinsleven” en “Cultuur”. Deze categorieën bevatten bijna uitsluitend clickbait-artikelen. Nadien pas volgt de categorie “Nieuws” met ondercategorieën zoals “Binnenland”, “Buitenland”, “Politiek”, …

De bedoeling van de clickbait-artikelen is om bezoekers naar de website te lokken. Een clickbait-website is meteen te herkennen aan zijn titels in de aard van: “hij deed dit, maar wat er toen gebeurde…”, gevolgd door “ongelofelijk/wauw/hilarisch/hartverscheurend/in tranen/fantastisch/geweldig/schokkend/onwaarschijnlijk.

Bezoekers van de clickbait-artikelen worden vervolgens geconfronteerd met andere artikelen, met een (extreem)rechts-conservatieve inslag. De (sub)categorie “Politiek” gaat bijna uitsluitend over de Nederlandse extreemrechtse PVV en Geert Wilders. Een andere component van de amateursite zijn de artikelen van islamofobe aard. Ook lijkt de redactie weinig op te hebben met vrouwen want “Internationale Vrouwendag is achterlijk” en “feministen willen geen gelijkheid maar superioriteit”.

De Dagelijkse Standaard zou kunnen worden omschreven als een “light”-versie van de extreemrechtse complottheorieënwebsite en haatblog EJ Bron, die op haar beurt DDS in het verleden al heeft beschreven als “enigszins geestesverwant”.

Ook het nationalistische Facebook-blog Liefde voor Holland (niet te verwarren met Échte liefde voor Holland) postte de gewraakte foto alsmede daarop gebaseerde afbeeldingen. De welbekende reageerders gingen er gretig op en in en houden politici als Rutte en Merkel verantwoordelijk voor de lugubere wandaden van terroristen en maniakken.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s