Linksgekkie vraagt zich af: Geert Wilders narcist?

linksgekkie

© Linksgekkie

Gisteren verscheen op het twitteraccount van Geert Wilders een foto die al jaren oud is. Weliswaar met een kleine wijziging, maar toch al enige jaren oud. Geert Wilders, afgebeeld als zeeheld met op de achtergrond zijn rechterhand Fleur Agema. Op de originele foto stond oorspronkelijk Hero Brinkman afgebeeld, maar sinds die de PVV verlaten heeft zal die relatie danig bekoeld zijn.

Schermafbeelding 2016-08-10 om 15.40.15

Het eerste wat ik me afvroeg bij het zien van deze foto op zijn twitter was: “Hoe ver kun je gaan met hoogmoed?” De tweede gedachte: is Wilders een narcist en zo ja, wat kan dat voor gevolgen hebben?

Om te weten of hij werkelijk narcist is, heb ik me verdiept in deze materie. Volgens de website narcisme.net wijst onderzoek uit dat het vooral mannen zijn die moeten afrekenen met ongezonde varianten van eigenliefde, ofwel narcisme. Narcisten kampen bovendien met een laag zelfbeeld. Om dat gevoel te compenseren, zullen narcisten aannemen dat zij belangrijker zijn dan anderen. Dat idee wordt in de psychologie ook wel de narcistische paradox genoemd. Zijn Wilders’ uitdrukkingen ‘nepparlement’ en ‘nepregering’ hier een voorbeeld van? Is zijn vreemde kapsel hier een uitdrukking van?

800px-Michelangelo_Caravaggio_065

Caravaggio’s Narcissus, waaraan Sigmund Freud de term narcisme ontleende
© Wikimedia

Narcisme.net geeft een aantal kenmerken van narcisme:

  • Narcisten lijken charmant, hebben gevoel van eigenwaarde en veel zelfvertrouwen. Maar ze schieten snel in de verdediging en de zelfkennis gaat meteen verloren in de grootheidswaanzin. Dat Wilders een bepaalde vorm van grootheidswaanzin heeft, valt mijns inziens niet te ontkennen. Welke politicus laat zichzelf als zeeheld fotograferen en schrijft daarbij op twitter dat hij Nederland gaat ‘terugveroveren’ (Op wie of wat eigenlijk? Was Nederland veroverd dan?)
  • Narcisten kunnen egocentrisch gedrag vertonen en denken alleen aan zichzelf en niet aan anderen. Werkelijke gevoelens zullen nooit getoond worden. Kritiek van anderen wordt niet gewaardeerd, want mensen met narcisme kunnen niet tegen kritiek en willen graag bewonderd worden. Ze vinden zichzelf uniek en heel bijzonder, ze willen alleen met gelijken omgaan. Dat laatste is bij Wilders sterk aanwezig. Kritiek van anderen doet hij steevast af als ‘knettergek’, ‘linkse prietpraat’, ‘multicul’ of ‘politieke correctheid’ (wat hij graag als ‘policor’ aanduidt). Ook begeeft hij zich het liefst in kringen van gelijken. Donald Trump, Avigdor Liebermann, Filip Dewinter, Marine LePen enz.; allemaal mensen met dezelfde gedachten: de wereld is gek en alleen wij weten wat het beste is voor de wereld.
  • Een ander kenmerk: het eigen gedrag zien narcisten nooit als een probleem; het ligt altijd aan anderen. Links, moslims, Griekenland, vluchtelingen, de EU: altijd zijn het ‘de anderen’ die de problemen, de crisis, in Nederland hebben veroorzaakt. Dat de PVV een grote bijdrage heeft geleverd aan de verdeeldheid in ons land wordt ten stelligste ontkend. Dat de PVV met zo goed als álle hervormingen in bijvoorbeeld de zorg heeft ingestemd, wordt ten stelligste verzwegen. ‘De anderen’ hebben dit veroorzaakt. De PvdA en andere linkse partijen (waarbij D66 ook maar even voor links wordt versleten) voorop, maar zijn vroegere vrienden van de VVD rekent hij tegenwoordig ook mee. Vergetend, dat hij destijds zélf deel uitmaakte van de VVD en niet eensvanwege de hervormingen in de zorg uit die partij stapte, maar om de houding ten opzichte van Turkije. Ook niet vanwege de toetreding van Griekenland in de euro, trouwens. Nee. Het zijn altijd ‘de anderen’.

Wilders heeft dus overduidelijke kenmerken van een narcist in zich. Zijn grote vriend Donald Trump trouwens ook, maar daar heb ik het hier niet over.

Een doorslaand narcist kan levensgevaarlijk worden

Maar wat is nou precies het gevaar van een narcistisch politicus? Een zekere mate van narcisme kan gezond zijn voor een politicus. Het verbloemen van te weinig eigenwaarde kan niet echt als een negatieve eigenschap voor een politicus worden opgegeven. Maar als het doorslaat en extreme vormen aanneemt krijgt de narcist kenmerken als kwaadaardigheid, egocentrisme, gebrek aan empathie, overdreven eigenliefde en het negeren van grenzen. Kenmerken die bij Wilders in meer of mindere mate aanwezig zijn. En wanneer een narcist doorslaat, kan hij levensgevaarlijk worden. Zonder er namen bij te noemen; de voorbeelden hebben we in de nog maar recente geschiedenis meer dan voldoende gezien.

Sterk manipulatief

Zolang het in hun voordeel is vertonen narcisten nog enigszins aanvaardbaar gedrag. Ze zijn verbaal sterk, maar verdraaien alles. Ze zijn in staat om alles en iedereen te manipuleren. Dat daar onwaarheden bij nodig zijn, deert ze niet, daar draaien ze uiterst behendig omheen. Als je maar vaak genoeg herhaalt dat vluchtelingen de krapte op de huurwoningmarkt en de verslechterde zorg veroorzaken en dat er ‘miljarden naar de asielindustrie’ gaan, terwijl ‘onze ouderen liggen te rotten in hun luier’ gaan mensen dat vanzelf een keer geloven. Dat de werkelijke oorzaak neoliberale politiek van privatisering en marktwerking is, waar hij zelf deel van uitmaakt en ook steeds weer mee instemde, benoemt hij uiteraard niet. Maar toen minister Stef Blok in het kabinet Rutte I voorstelde om de verhuurdersheffing in te voeren en een groot deel van de sociale woningvoorraad te verkopen, tekende Wilders bij het kruisje. Ook met álle privatiseringen van de zorg in ons land stemde hij gewoon in. Maar de vluchtelingen hebben het gedaan. En de Marokkanen. Etterende pubers die delen van wijken in Nederland met hun criminele gedrag onveilig maken worden voor het gemak gelijkgesteld met de hele Marokkaanse gemeenschap in ons land en voilà: de Marokkanen veroorzaken alle problemen in ons land. “Willen we meer of minder Marokkanen?” En de goedgelovige aanhang scandeert, zonder er bij na te denken: “Minder, minder, minder.” Een sterk voorbeeld van manipulatief gedrag.

Narcisten hebben een land nog nooit geholpen

Maar willen we werkelijk een minister-president, de leider van ons land, die narcist is? Die bij alles de schuld bij een ander legt? Die geen inlevingsvermogen heeft? Die geen empathie heeft? Die geen tegenspraak duldt? Willen we écht een premier zoals Stalin? Zoals Erdogan? Die alles en iedereen die het niet met hem eens is, laat verdwijnen of op zijn minst uit hun functie wil zetten (D66 rechters, linkse pers)? Want je kunt als premier natuurlijk heel hard roepen dat de staatsschuld veroorzaakt is door links (wat onwaar is, trouwens, de staatsschuld nam dramatische proporties aan ná het enige linkse kabinet (Den Uyl) dat Nederland ooit gehad heeft, ten tijde van het rechtse kabinet Van Agt-Wiegel en nam af tijdens het paarse kabinet van Kok); zolang je geen oplossing weet om die staatsschuld terug te dringen, verdwijnt deze niet vanzelf. Je kunt ook heel hard blijven roepen, dat vluchtelingen de oorzaak van woningkrapte en slechtere zorg zijn; wanneer de vluchtelingenstroom opdroogt, bestaan deze problemen nog steeds. We zien het immers met onze eigen ogen: er komt nog niet de helft aan vluchtelingen ons land binnen, ten opzichte van vorig jaar. Maar er is nog steeds een tekort aan betaalbare huurwoningen en de zorg is nog steeds niet verbeterd. Waarbij aangetekend mag worden dat Wilders nog steeds doet alsof Nederland overspoeld wordt door vluchtelingen. Zolang een politicus niet zélf met oplossingen komt, zal er in die situatie niets veranderen. Dan kun je heel hard blijven roepen dat de ander de schuld is; het helpt niets. En dan kun je heel hard op Twitter roepen dat de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, 15 maart 2017, D-Day is. Ik geloof er niet in. Als Wilders hetzelfde narcistische karakter blijft houden als wat hij nu heeft, zal het er niet beter op worden. Voor niemand. Dus denk na op wie u stemt. Narcisten hebben een land nog nooit geholpen. Want ook voor Narcissus zelf liep het volgens de Griekse mythe slecht af. Hij was zó verliefd op zichzelf dat hij steeds dichter bij zijn spiegelbeeld in het water wilde komen. Waardoor hij uiteindelijk verdronk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s