Purmerend culturele hoofdstad in 2020

blog45

 

BRUSSEL-PURMEREND – Purmerend wordt samen met de Duitse stad Freiburg culturele hoofdstad van 2020. Met vijfenzeventig jaarlijkse evenementen, dertig rijksmonumenten, vier oorlogsmonumenten en enkele musea heeft de stad het eveneens genomineerde Helmond ver achter zich gelaten.

 

Burgemeester Don Bijl (VVD) toont zich bijzonder verheugd. “Ik had het bijna niet durven hopen, maar blijkbaar had Purmerend genoeg troeven om het Europees Parlement te overtuigen. Ik voel me nu extra trots als ik over de Patjedijk of de Bierkade wandel.”

 

Purmerend is ontstaan als handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart tussen de (nog niet drooggemaakte) meren Purmer, het Beemster en de Wijde Wormer. De naam Purmerend is als volgt te verklaren: “het leght aan ’t eynde van de Purmer, ’t welck een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemaeckt”. Purmerend was rond 1340 een gehucht, maar kwam daarna tot bloei. Willem Eggert mocht in 1410 van graaf Willem de Zesde een eigen kasteel bouwen dat in 1413 gereed kwam; slot Purmersteijn.

 

blog45d

 

Purmerend kreeg in 1434 stadsrechten. Vanaf 1392 bezat de stad twee kloosters, waarvan het St. Ursula het bekendste was; dit bevond zich op de plek van de huidige Koemarkt. De overwinning van de Watergeuzen op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog maakte in 1572 een einde aan de kloosters. Het kasteel Purmersteijn werd rond 1671 bewoond door Jacob F. Hinlopen; het werd afgebroken in 1741, omdat het in verval was geraakt.

 

Door het verkrijgen van marktrechten kon de stad Purmerend groeien als handelscentrum voor de nijverheid. De stad kreeg het recht op twee jaarmarkten en een weekmarkt, en sinds de 16e eeuw de bekende veemarkt. Van een plaats die voornamelijk gericht was op visserij en scheepvaart was begin 18e eeuw een stad ontstaan met nijverheid als drie brouwerijen, twee jeneverstokerijen, een buskruitmolen, een terpentijnstokerij, beide in het bezit van Jan Frederik Berewout, een zeepziederij, een azijnmakerij, een touwslagerij, een scheepstimmerwerf en drie zaag- en meelmolens.

 

blog45c

Purmerend in 1698

 

De stad is omgeven door droogmakerijen, zoals de Purmer, Beemster en Wormer, die in 17e eeuw werden ingepolderd. De stad ligt gunstig ten opzichte van Amsterdam, waar veel inwoners, vaak voormalige inwoners van de hoofdstad, werken. Ook het folkloristische Volendam ligt op een boogscheut van de Purmerend. Dat heeft overigens de doorslag gegeven voor het Europees Parlement, temeer omdat Volendam zelf te klein is om genomineerd te kunnen worden.

 

blog45e

Volendam

 

Purmerend noemt zich met recht al jarenlang Marktstad, maar was in 2003 ook ‘Kermisstad van Nederland’. Naast de kermis is Purmerend vooral bekend om haar (vee-)markten.

 

Voor Helmond is de benoeming van Purmerend een zware dobber. “Wij hebben anders ook genoeg troeven,” reageert de teleurgestelde burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel (CDA). “Helmond is een echte folklorestad met de grootste carnavalsoptocht van het zuiden, een eigen Helmonds Woordenboek en een Nederlands Kampioenschap keienbijten. En bij een kermisstad denk ik persoonlijk eerder aan Tilburg. Maar ja, er kan maar een stad winnen natuurlijk. Daarom wil ik de burgemeester van Purmerend van harte feliciteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s