Europese miljardenboete voor poldergebied

blog50g.jpg

 

BRUSSEL – In verband met de stijging van de zeespiegel wil de Europese Raad Milieu (onder leiding van Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella) een boete uitschrijven aan landen die hier een meer dan gemiddeld aandeel in hebben gehad door het inpolderen van zeegebieden. Nederland kan daardoor rekenen op een fikse boete.

 

Nederland telt ongeveer 4.000 polders. De helft van het polderoppervlak in Europa ligt in Nederland. De gehele provincie Flevoland, die in 1968 werd voltooid, bestaat uit polders die zijn aangelegd in de voormalige Zuiderzee. Dit wordt IJsselmeerpolderlandschap genoemd. Daarnaast bestaat er nog droogmakerijlandschap; daaronder verstaat men een inpoldering van open water, bijvoorbeeld een meer of plas, dat letterlijk is drooggemaakt. Beide polderlandschappen hebben geleid tot een lichte stijging van de zeespiegel (resp. 0,12 mm en 0,06 mm per 50 km²). Andere vormen van polderlandschappen in Nederland komen voort uit veenontginningen en indijkingen. Omdat het hierbij gaat om het ophogen van landschap dat bij eb al droogviel, heeft dat niet geleid tot een verhoging van de zeespiegel. Daar worden dan ook geen boetes voor uitgeschreven.

 

blog50e.jpg

 

Het IJsselmeerpolderlandschap beslaat 1.310 km² en heeft dus geleid tot een verhoging van de zeespiegel van 3,14 mm. Het droogmakerijlandschap beslaat 1.417 km² en heeft een stijging van 1,7 mm teweeggebracht. In totaal hebben de Nederlandse inpolderingen de zeespiegel met 4,84 mm verhoogd.

blog50f

 

De Europese boetes zijn niet mals. We spreken hier over 0,6 miljard per mm stijging. Voor Nederland betekent dat dus een boete van maar liefst 2,9 milard euro. Buurland België ontsnapt evenmin aan een boete, zij het veel lager: 3 miljoen euro. Andere beboete landen zijn o.a. Denemarken, Duitsland, Estland, Italië en Griekenland. In totaal zal Europa voor 5,1 miljard euro aan boetes innen. Dit geld zal door de Europese Raad Milieu geïnvesteerd worden in maatregelen die de CO-uitstoot moeten terugdringen, zodat verdere stijging van de zeespiegel wordt voorkomen. Opvallend detail: lidstaat Malta, het thuisland van Karmenu Vella, ontspringt volledig aan de dans, ondanks 21 km² aan droogmakerijlandschap.

 

De Nederlandse regering zal proberen de boete aan te vechten. De polders waren immers al een feit toen Nederland toetrad tot de Europese Unie. De geplande inpoldering van de Noordzee komt nu echter wel op de helling te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s