Rechtsgekkie: “Links heeft alles kapot gemaakt.”

rechtsgekkie

Rechtsgekkie, onze rechtse columnist.

Dat lees ik vaak. Vooral op Facebook. En dan móét het wel waar zijn nietwaar? Ik duik heel even de geschiedenis in. En besef me dat de laatste linkse regering pas een goede veertig jaar geleden is. Het kabinet Den Uyl. Van 1973 tot 1977. Daarna heeft links nog diverse keren in de regering gezeten, maar een echt links kabinet is er nooit meer geweest. Gelukkig dan maar, zullen we zeggen nietwaar? Dan rechts. Dat heeft met de VVD en/of de (voorlopers van) het CDA sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onafgebroken geregeerd.

verhouding links-rechts sinds WO2

Maar in al die bijna 26.000 dagen dat rechts ons land heeft geregeerd, hebben ze uiteraard niet één rechts standpunt weten te verwezenlijken. Op het binnenhalen van buitenlandse werknemers en later hun gezinnen en uiteindelijk het tot Nederlander naturaliseren van al deze mensen, na natuurlijk.

Oh, ik zou het bijna vergeten, het stelt ook eigenlijk niets voor. Rechts heeft zo goed als alle publieke taken de afgelopen veertig jaar geprivatiseerd. De post. De telecom. De zorg. Maar ach, dat zijn eigenlijk ook maar kleine, niet ter zake doende veranderingetjes in onze samenleving geweest.

Dat het de VVD-minister Hans Hoogervorst was, die zei dat de zorg alleen maar goedkoper zou worden en de wachtlijsten zouden verdwijnen, elf jaar geleden, wie weet het nog? De zorg is inmiddels geprivatiseerd en is alleen maar goedkoper geworden.Niemand zit zonder zorg en de wachtlijsten zijn er ook niet meer. Toch?

En, oh ja, dat de Nederlandse Spoorwegen en ProRail, ooit een zeer gewaardeerd en solide staatsbedrijf, miljarden heeft uitgegeven aan treinen die niet of niet op tijd rijden door blaadjes op de rails, aan seinen die niet betrouwbaar zijn, maar vanwege (door rechts bedachte) Europese aanbestedingen wel als goedkoopste uit de bus kwamen en aan wissels die al stilvallen bij het eerste graadje nachtvorst, kun je rechts die het openbaar vervoer privatiseerde, toch ook niet kwalijk nemen? Neen, was voornamelijk links beleid wat de klok sloeg de laatste, pakweg zeven, decennia.

Dat de Fyra, die de belastingbetaler ongeveer 110 miljard heeft gekost; tja, Europees aanbesteed. Toen de NS nog een staatsbedrijf was, besliste de regering daarover. Nu doen mannen in pakken met vorstelijke salarissen van pakweg een half miljoen euro per jaar dat. Die weten het toch beter? Dat wilde het neoliberalisme van Thatcher en Reagan toch? De zegeningen van het vrije-marktdenken. Halleluja! 110 miljard… waar hébben we het dan over? Linkse hobby’s als zorg en sociale zekerheid kosten dat per jaar al bijna.

Kijk, dat Neelie (Smit-) Kroes, een fervent voorstander van de nooit rendabel geworden en honderden miljarden kostende Betuweroute, een VVD-minister was. We vergeven het haar.

Links heeft écht alles kapot gemaakt. Echt waar. Ik heb er geen argumenten voor. Maar het is écht waar. Als ik het met mijn rechtse vrinden maar vaak genoeg oreer, gelooft u mij vanzelf. Toch?

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s