EU: totaalverbod op roken

blog56a

 

BRUSSEL – Hoewel het officieel nog vakantie is, wordt er achter de schermen in het diepste geheim gewerkt aan een nieuwe wet die roken vanaf 2021 volledig zal verbieden. PVV-lid Theo-Hans de Groof klapt uit de biecht.

 

“De nieuwe wet komt er op vraag van de groene en socialistische partijen,” legt De Groof uit. “Het is eigenlijk begonnen als een wet die kinderen moest beschermen tegen meeroken. Maar toen kwamen de centrum-rechtse partijen met het medische kostenplaatje van de rokers en zo kwamen ze tot een volledig verbod op roken.”

 

In 2015 werd in Nederland 2,9 miljard euro besteed aan zorg die te maken had met ziekten als gevolg van roken. Het gaat om hart- en vaatziekten, beroerte, longkanker en chronische aandoeningen aan de luchtwegen (COPD). De kosten van deze ziekten als gevolg van roken vormen 3,8% van de totale zorgkosten. De tabaksaccijnzen bedroegen in 2015 nog geen 2,3 miljard euro (0,2 miljard minder dan in 2014 omdat steeds meer mensen hun rookwaren over de grens kopen).

 

De Groof is niet overtuigd van de nieuwe wet. “Rokers kosten inderdaad veel geld aan de gezondheidszorg, maar omdat ze gemiddeld minder oud worden, kosten ze dan weer minder geld aan ouderdomskwalen zoals dementie. Daar houdt de EU te weinig rekening mee.”

 

blog56b

Theo-Hans de Groof

 

Het plan is om het roken geleidelijk af te bouwen. In 2018 komt er een verbod op zware shag. In 2019 volgen de sigaren, de halfzware shag en de pijptabak. In 2020 komt er ook een verbod op cigarillo’s en lichte tabak. Alleen de speciale sigaretten (zoals bijv. Davidoff), die meestal niet over de longen worden gerookt, en de waterpijpen, die minder schadelijk lijken te zijn, mogen dan nog even worden genuttigd. Vanaf 2021 geldt er dan een totaal verbod op roken. Pruimtabak en snuiftabak worden nog wel toegelaten, maar daar worden dan wel accijnzen en verbruiksbelastingen op geheven.

 

Om ook de gezondheidskosten van de ex-rokers met een hogere levensverwachting te dekken, worden de accijnzen op alcohol en brandstof fors verhoogd. Europa hoopt dat de consumptie van alcohol dan ook zal afnemen en dat de CO-uitstoot vermindert. Op die manier worden er verschillende doelstellingen tegelijk nagestreefd.

 

“Ze kunnen het roken toch nooit helemaal verbieden,” besluit De Groof. “Het Verenigd Koninkrijk valt in 2021 niet meer onder de EU, dus dan steken we gewoon het Kanaal over voor een rokertje en betaalbare drank. Maar ironisch is het wel, want nu is dat juist andersom.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s