Symbool van moslimterreur?

blog58a

 

De boerkini is tegenwoordig het gesprek van de dag. Het zwempak is een symbool van IS, en van de onderdrukking van de vrouw. Het is in Frankrijk verboden, maar op de Olympische Spelen zie je regelmatig een vrouw in boerkini voorbijkomen. Hoe zit dat nu?

 

De Nederlandse bekeerde moslima Jorien begrijpt de ophef niet, aldus het NOS-journaal van gisteren. Voor haar betekent de boerkini gewoon de vrijheid om te kunnen gaan zwemmen zonder halfnaakt rond te moeten lopen. Als je je in het dagelijkse leven bedekt, dan is het natuurlijk ook vrij onlogisch om je ineens in een bikini of badpak te vertonen. Goed, het strookt niet met ons beeld van badmode en veel mensen vinden het lelijk. Maar is dat een probleem?

 

En over badpakken en bikini’s gesproken: voelt de gemiddelde Nederlandse vrouw zich daar dan zo comfortabel in? Uit een rondvraag onder 750 vrouwen blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen zich niet prettig voelt in een bikini. 35% geeft zelfs aan zich ronduit oncomfortabel te voelen. Teveel kilo’s, teveel striae, te onzeker, glurende mannen, verslapte huid, een ongelukkige bikinilijn, … Maar toch moet elke vrouw gehoorzamen aan de voorschriften van de badmode als ze naar het strand of zwembad wil. De oplossing? Je gewoon nergens voor schamen en uitstralen dat je goed in je vel zit, aldus de bladen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Is dat dan die Nederlandse vrijheid?

 

blog58bVrije keuze?

 

In de jaren ’80 was de monokini nog hip. Vandaag allang niet meer. Waarom? Door de sociale media. Om het even wie kan een foto van je maken en die over de hele wereld verspreiden. Iedereen begrijpt dat je liever een bovenstukje aantrekt. Nederlandse vrijheid, nietwaar? Maar een boerkini mag niet, want dan ben je geen vrije vrouw. Kunt u nog volgen?

 

(Extreem)rechtse facebookpagina’s pakken maar al te graag uit met hun haatberichten over de boerkini en de hoofddoek. Maar tegelijk word je er ook overspoeld met foto’s van onze ouderwetse klederdracht. Ofwel: vrouwen met kopvodden. Toch? Maar dat was natuurlijk geen symbool van IS. De hoofddoeken van moslimvrouwen zijn dat blijkbaar wel, ook al werden die allang gedragen voor er ooit sprake was van IS.

 

Volgens de (extreem)rechtse Joost Niemöller is de boerkini een symbool voor de moslimterreur en is het badpak daarom in Marokko zelfs al verboden op het strand, wat hij “bewijst” met de volgende foto:

blog58c

Je hoeft niet veel Frans te kennen om te weten dat een piscine een zwembad is en geen strand. De foto toont een bord dat je in sommige hotels tegenkomt bij het zwembad. Maar zo’n zwembad is geen openbare ruimte en dus is de conclusie van Niemöller niet juist, maar eerder opruiend. Natuurlijk moet terreur worden bestreden, maar doe je dat door een badpak te verbieden? En zou een surfpak dan eigenlijk wel nog mogen?

 

Wie bepaalt er eigenlijk hoeveel een vrouw van haar lichaam mag bedekken en bloot laten? Waar ligt de grens tussen teveel en te weinig textiel? Zou het misschien een idee zijn om elke vrouw gewoon zelf te laten kiezen wat ze wil dragen op het strand en in het zwembad? Nederlandse vrouwen zijn toch vrij?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s