Nieuw waddeneiland voor Nederland?

blog59a

 

BORKUM – Het Duitse waddeneiland Borkum komt wellicht in Nederlandse handen terecht, zo staat te lezen in het partijprogramma van de lokale partij Borkum – die Zukunft (BdZ). De partij zou graag aansluiten bij de Nederlandse provincie Groningen.

 

Borkum is het westelijkste en tevens het grootste van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het ligt voor de kust van de Nederlandse provincie Groningen en maakt deel uit van het landkreis Leer in Oost-Friesland in Nedersaksen. Het eiland is met 30,74 km² iets kleiner dan Schiermonnikoog (43,99 km²). In 2015 had Borkum zo’n 5.300 inwoners.

 

Het eiland heeft een autoveerdienst naar het vasteland. De overtocht tussen Borkum en de haven van het Duitse Emden duurt circa 2½ uur, maar naar de Nederlandse Eemshaven bedraagt vaartijd slechts 50 minuten. Omdat de inwoners veel sneller op het Nederlandse vasteland zijn dan op het Duitse, zijn ze ook veel meer op Nederland gericht. Voor zaken zoals ziekenhuis- en winkelbezoeken gaan de meeste inwoners naar Groningen.

 

Ook historisch gezien zijn de banden met Nederland erg sterk. Het eiland, bestond tot 1864 uit twee aparte delen, Westland en Oostland. Deze eilandjes hebben afwisselend bij Nederland en Duitsland gehoord en Nederlands is ook (na het verdwijnen van het Fries) eeuwenlang de officiële taal geweest. Het huidige dialect wemelt nog altijd van de Nederlandse woorden, zoals bijv. Köken, Leepel, Boom, Fietse, Peeper en Kamer (Duits: Küche, Löffel, Baum, Fahrrad, Pfeffer en Zimmer).

 

blog59b

Borkum in 1805

 

De ambtstermijn van de huidige Stadtrat eindigt op 31 oktober 2016. In september wordt er een nieuwe Stadtrat gekozen. Naast CDU, SPD, Bündnis 90 / Die Grünen en FDP komt ook de lokale partij BdZ voor het eerst op. De SPD-afgevaardigde heeft al laten weten mee te willen gaan in de aansluiting bij Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s