Joodse vrouwen ontdekken boerkini

blog61

moslimvrouw in boerkini

 

AMSTERDAM – Ook in Nederlandse zwembaden en badplaatsen is de boerkini aan een ware opmars bezig. Niet alleen moslimvrouwen dragen de lichaamsbedekkende badpakken, ook joodse vrouwen zien hierin een mogelijkheid om te gaan zwemmen.

 

Volgens de Thora moeten joodse vrouwen hun lichaam bedekken en bescheiden dameskleding dragen (dus geen broek). Ook hun haar mag door niemand worden gezien, behalve door hun man. Dat maakt het voor hen erg moeilijk om naar het strand of het zwembad te gaan, want badpakken en bikini’s zijn uiteraard verboden.

 

De moslimvrouwen zijn de laatste tijd uitvoerig in het nieuws gekomen met hun boerkini’s. Joodse dames volgen nu hun voorbeeld. Alleen spreken zij liever over een “ocean suit” om verwarring met de moslima’s te voorkomen. Ook de originele koshere badkleding duikt hier steeds vaker op. Dit badpak bestaat uit een lange zwemrok met een bijpassende legging eronder. Daarboven wordt een zwemtruitje met (half)lange mouwen gedragen en soms ook nog een hoofddoekje. Het pak ziet er soms bijna hetzelfde uit als gewone kleding.

 

blog61a

koshere badkleding

 

“In tegenstelling tot Israël gaat het in Nederland maar om een beperkt deel van onze gemeenschap dat zich zo kleedt,” zegt rabbijn Goldenberg uit Amsterdam, “maar het is natuurlijk wel goed dat dit kan en mag. In het hedendaagse Nederland wordt veel waarde gehecht aan de vrijheid van godsdienst. En dat is maar goed ook. Ons volk heeft hier wel andere tijden gekend, en dan bedoel ik niet alleen de jaren ’40 van de vorige eeuw.”

 

Omdat een groeiende groep Nederlanders problemen heeft met de boerkini, vroegen we Theo-Hans de Groof hoe zijn partij, de PVV, tegenover de koshere badmode staat. Past deze lichaamsbedekkende badkleding wel binnen onze joods-christelijke traditie? “Hier wil ik nog even geen commentaar op geven,” aarzelt De Groof. “Geert Wilders heeft nog geen uitsluitsel gegeven over ons partijstandpunt, dus ik wacht nog even af.”

 

Het huidige kabinet is in elk geval niet van plan een verbod op lichaamsbedekkende badkleding uit te vaardigen.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. HERMAN LUIKEN schreef:

    IK WIL WEL BLIJVEN ROKEN HERMAN C

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s