Ratten met gevaarlijk virus in Volendam

blog62

VOLENDAM – Het Noord-Hollandse dorp Volendam gaat gebukt onder een rattenplaag. Enkele gevangen ratten bleken het gevaarlijke hantavirus met zich mee te dragen.

Nederland kent twee rattensoorten: de bruine rat of rioolrat (rattus norvegicus) en de zwarte rat of scheepsrat (rattus rattus). Het gaat om een plaag van de zwarte rat, die in Nederland vooral voorkomt in het zuiden en in havensteden. Vermoed wordt dan ook dat de knaagdieren hun intrede hebben gemaakt vanuit de gemeentehaven, waar maandelijks honderden boten aanmeren. De Volendamse rattenplaag is al bezig sinds juni, maar werd angstvallig verzwegen om de vele toeristen niet af te schrikken.

De toeristen in Volendam zorgen voor heel wat afval in het dorp. In de avondschemering komen de ratten massaal tevoorschijn om zich hieraan tegoed te doen. Hun nesten maken ze veelal op de zolders van de vele cafeetjes rond de haven.

blog45e

Vorige week werd er een cafébaas opgenomen in het ziekenhuis met hoge koorts en nierschade. Hij bleek te lijden aan de gevaarlijke hantakoorts, een oorspronkelijk tropische ziekte die soms ook in Europa voorkomt en die verspreid wordt door de zwarte rat. Onderzoek op rattenkadavers wees uit dat enkele beestjes inderdaad besmet waren met het virus, dat bij mensen een heftige koorts veroorzaakt en een mortaliteit van 10% kent. De overige cafébazen zijn inmiddels gevaccineerd, maar bij plotselinge hoge koorts wordt geadviseerd direct contact op te nemen met het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Het virus is gelukkig niet van mens op mens overdraagbaar.

De zieke cafébaas is inmiddels weer aan de beterhand, maar bij de rattenbestrijdingsdiensten in de omgeving is het nu alle hens aan dek om zo snel mogelijk een einde te maken aan de rattenplaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s