Waarom heten Negerzoenen tegenwoordig Zoenen?

 

image

Met de regelmaat van de klok verschijnen op extreemrechtse blogs, zoals Liefde voor Holland, berichten dat de naam Negerzoenen verboden zou zijn vanwege het slavernijverleden van ons land. Wij van Échte Liefde voor Holland vroegen ons af of dat waar is.

Eerder werden al andere benamingen met het woord ‘neger’ erin veranderd. In 2005 drong de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname erop aan om de naam te veranderen.

De grootste fabrikant van negerzoenen, koekfabrikamt Van der Breggen, eigenaar van de merknaam Buys, deed daarop onderzoek naar de gevoeligheid van het woord ‘negerzoen’ en besloot het product voortaan te verkopen onder de naam ‘Buys Zoenen’. Op de website vermeldt Van der Breggen:  “Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen.”

Later verklaarde Van de Breggen tegenover dagblad Trouw dat de naamsverandering niets te maken had met bezwaren van Caribische Nederlanders, maar alleen maar een marketingstrategie.

„Wij hadden al langer het idee om themazoenen in de markt te zetten. Zoals de WK-zoen. Of de voorjaarszoen rond Valentijnsdag. Met ’Buys zoenen’ kunnen we meer variëren. Daarom besloten we tot een naamswijziging.”

Op de website over Buys zoenen zijn alle verwijzingen naar een beladen geschiedenis inmiddels verwijderd. De strategie werkte. De verkoop van de zoenen ’piekte’ rond de naamswijziging en de themazoenen zijn bestsellers.

Kortom: niemand heeft het woord ‘negerzoenen’ verboden: het was een ordinaire marketingstunt, die jaren naderhand nog steeds werkt.

image

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s