HUWELIJK PVV-VVD IN VOORBEREIDING? *

 

 

DEN HAAG – Terwijl op de bekende extreemrechtse haatpagina’s op Facebook nog om het hardst geschreeuwd wordt dat de “linkse” VVD met Rutte aan het roer, het hele land afbreekt, wordt achter de schermenhard gewerkt aan een huwelijk tussen de PVV en de partij waar Wilders zijn politieke school heeft gevolgd: de VVD.

Schermafbeelding 2016-08-23 om 20.29.12

Dit blijkt uit een interview met de schrijver van het VVD-verkiezingsprogramma Jan Anthonie Bruijn, gepubliceerd door BNR. In dit interview geeft Bruijn aan dat de ideeën van de oude leermeester van Wilders, Frits Bolkestein, weer uit de kast kunnen. En dat we het de komende jaren ‘dus’ maar over integratie moeten gaan hebben. Niet alleen integratie, maar ook migratie moet onderwerp van het regeerakkoord worden, als het aan Bruijn ligt. Migratie dient beperkt te worden, volgens Bruin, omdat we “niet langer het land [kunnen] volstoppen met kansloze economische gelukszoekers,” zegt de VVD-partij-ideoloog in onvervalste PVV-terminologie.

 

De VVD gaat zich, naast de PVV en VNL, dus ook richten op “bezorgd Nederland”. Naast het standaard VVD-stokpaardje veiligheid, richten de neoliberalen zich, als het aan Bruijn ligt ineens ook op de ouderenzorg. Wat hem betreft wordt dat zelfs speerpunt, de komende verkiezingen.

 

“De problemen tijdens de vorige verkiezingen waren heel anders dan de problemen nu. We zijn voor dit verkiezingsprogramma het land ingegaan en hebben geluisterd naar de mensen. Toen zaten we in een financieel-economische crisis. Nu gaat het om de vrijheden van mensen en zorgen om migratie.”

 

Over veiligheid zegt Bruijn dat er de afgelopen jaren nogal wat veranderd zou zijn:

 

“Het gaat ook over veiligheid, Veiligheid gewoon op de hoek van de straat. Veiligheid als het gaat om de kinderen die gewoon naar school moeten kunnen. Veiligheid als het gaat om de vraag of jij als je homo bent, of anderszins, nog wel hand in hand met jouw geliefde over straat kunt lopen.”  

 

De VVD heeft dus naar de mensen geluisterd. Naar welke mensen, vertelt Bruijn er niet bij. Waren het de “bezorgde burgers” die om het hard riepen dat er een “piemel in moest” bij een mevrouw die in Geldermalsen een pleidooi voor opvang van vluchtelingen probeerde te houden? Waren het de mensen die op facebook schrijven dat moslims allemaal teruggestuurd moeten worden “naar hun zandbak”? Of nog erger: dat dieren beter verzorgd moeten worden dan moslims?

 

Veel van die ‘bezorgde burgers’, die nu om het hardst roepen dat de VVD het land kapot maakt, vergeten dat het nog maar vier jaar geleden is dat ‘hun’ PVV als gedoogpartij meeregeerde met de VVD en het CDA en dat er in die periode als een begin werd gemaakt met de afbraak van de zorg en de sociale zekerheid. Maar ook ná het kabinet Rutte I bleek de PVV de trouwste bondgenoot van de VVD te zijn.

kabinet-rutte-1-jaar

Vlnr: Maxime Verhagen, Mark Rutte en Geert Wilders  bij de presentatie van het kabinet Rutte I

In 2015 stemde de PVV in de Tweede Kamer in maar liefst 64% van de gevallen hetzelfde als de VVD. Alleen SGP ging hen voor met 71%. Zelfs regeringspartner PvdA scoorde met 61% drie procentpunt minder met de VVD mee dan de PVV.

 

Schermafbeelding 2016-08-23 om 20.02.42

 

Duiken we wat dieper in de materie, zien we dat de PVV op het gebied van migratie en integratie in maar liefst 83% van de gevallen exact hetzelfde stemt als de VVD. Blijkbaar vindt de PVV het immigratie- en integratiebeleid van de VVD in grote lijnen prima. Coalitiepartner PvdA stemde twintig procentpunt minder mee met de VVD; in slechts 63% van de gevallen was zij het eens met de ideeën van de VVD. Maar ook als het ging om de thema’s Werk (67%), Sociale Zekerheid (64%),m Recht (71%), Zorg en gezondheid (60%) enz. enz. stemde de VVD in het merendeel van de voorstellen in de Tweede Kamer met de VVD mee. Eén  en ander vindt u overzichtelijk terug op partijgedrag.nl.

 

Naamloos_panorama1

 

Dat de VVD dus naar de PVV lonkt, is niet verwonderlijk. Wilders, de kopman van de PVV, is afkomstig uit de VVD stal, waar hij zijn opleiding genoot van de voorman van de rechtervleugel, Frits Bolkestein. De VVD ziet, dat ze in de peilingen behoorlijk wat zetels kwijtraakt. Hadden de neoliberalen in 2012 nog 41 zetels; in de laatste peiling van Maurice de Hond blijven er daar nog een schamele 24 van over. Bijna gehalveerd. De PVV kent meer dan een verdubbeling van het aantal virtuele zetels: van 15 in 2012 naar 35 in de laatste peiling en is daarmee virtueel de grootste partij van Nederland. Veel partijen hebben echter al te kennen gegeven dat ze niet met de xenofobe PVV willen regeren, zolang zij hun standpunten ten aanzien van de islam en het vluchtelingenvraagstuk handhaven. Dat worden dus vijf kille jaren van voortzetting van het huidige neoliberale VVD-beleid en waarschijnlijk nog killer dan de afgelopen jaren, waar de PvdA heel af en toe nog wat van hun sociale ideologie ten uitvoer kon brengen.

GWildersVVDjihad

Geert Wilders als VVD-Kamerlid

De PVV bewijst met haar stemgedrag dat zij het roerend eens is met de VVD. De VVD stelt haar verkiezingsprogramma nog wat rechtser af en zie daar: een nieuw huwelijk kan in maart 2017 gesloten worden. Tenzij de kiezer anders beslist en op partijen gaan stemmen die écht ver van de VVD af staan, zoals PvdD, SP, GroenLinks en 50PLUS. En geloof mij nou maar: ook die partijen willen niet de hele wereld onderdak geven. Ook die partijen willen dat Nederland een veilig land blijft. Hoeveel de verkiezingsretoriek van de VVD betekent, hebben we gezien met de door Rutte beloofde 1000 euro in 2012. Ik heb ze nog niet gekregen. U misschien?

linksgekkie

Linksgekkie

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s