Mogelijk tokkieplaneet gevonden

blog64b

Er is bewijs gevonden dat rond de meest nabije ster een planeet draait die leefbaar zou kunnen zijn voor tokkies. Het kan de dichtstbijzijnde tokkiewoonplaats buiten onze planeet zijn. Dat meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO.

Al in 2013 raakten wetenschappers op het spoor van een planeet die rond de ster Caftari-A draait, op een afstand iets meer dan vier lichtjaar, de meest nabije ster (de Zon buiten beschouwing gelaten). Onder meer met een telescoop van de ESO in La Silla (Chili) werd duidelijk dat het wel degelijk om een tokkieplaneet gaat met minstens 1,3 keer de massa van de Aarde. Daarmee is het meteen de dichtstbijzijnde tokkieplaneet ooit gevonden.

Het hemellichaam kreeg de naam S-Naxx en draait op een afstand van ongeveer zeven miljoen km rond de moederster, vijf procent van de afstand Aarde-Zon, of dichter dan Mercurius tot onze Zon. Maar Caftari-A is een rode dwergster en is dus een stuk zwakker dan onze ster. Daardoor bevindt de planeet zich toch in een levensvatbare zone voor tokkies.

Telescopische beelden doen vermoeden dat er gerstenat op de planeet stroomt. Bovendien hebben de astronomen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van snackbars, sigarettenboeren, tattooshops en allerhande louche business. Vermoed wordt dat er zich ook een afdeling van Pegida bevindt.

Er zijn nog veel vraagtekens rond het mogelijk voorkomen van spek en chips en rond de aanwezigheid van uitlaatgassen in de atmosfeer. Mogelijk komt er uitsluitsel met de supertelescoop E-ELT die ESO in 2024 in gebruik zou nemen.

In theorie kunnen we nu reeds een ruimteschip naar het hemellichaam sturen. Maar aangezien er nog geen astronauten bereid zijn gevonden om naar S-Naxx te reizen, zal een dergelijke onderneming voorlopig niet mogelijk zijn. Bovendien zal de reis met de huidige technologie zeer lang duren.

Hoe dan ook, S-Naxx “zou een belangrijk doelwit kunnen worden in de jacht naar het bewijs van tokkies elders in het heelal”, zegt de ESO.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s