Juliana van Stolberg – oermoeder van Nederland

blog67a

 

Vandaag laten we de actualiteit eens heel even links liggen voor een stukje vaderlandse geschiedenis. We gaan het hebben over gravin Juliana van Stolberg.

 

Juliana van Stolberg werd op 15 februari 1506 geboren als vijfde in een gezin met dertien kinderen. Haar vader heerste als graaf over de familiebezittingen in de Harz; via zijn vrouw kwamen ook gebieden in Hessen en de Zuidelijke Nederlanden in zijn bezit. Juliana werd Luthers opgevoed en groeide aanvankelijk op in de Harz, maar toen ze 13 jaar oud was, werd ze met enkele broers en een zus naar een oom in Taunus (nabij Frankfurt) gestuurd. Op haar 14 werd daar een huwelijkspartner voor haar gevonden: Filips II graaf van Hanau-Münzenberg. Begin 1523 later trad ze – kort voor haar 17e verjaardag – in het huwelijk.

 

Al snel vond Juliana haar ware roeping: kinderen op de wereld zetten. Enkele maanden na haar 18e verjaardag werd zoon Reinhard geboren, die echter maar enkele dagen in leven bleef. Maar al snel volgden er nog meer kinderen. Juliana begon net op kruissnelheid te komen toen haar man plotseling stierf – 2 dagen voor de geboorte van haar vijfde kind. Zo werd Juliana op haar 23 alleenstaand moeder van vier kinderen (plus natuurlijk haar overleden zoon).

 

Twee jaar later, in 1531, trouwde Juliana met de voogd van haar overleden man, Willem de Rijke. Hij had al een dochter uit een vorig huwelijk (en een jong overleden dochter) en zo vormden ze een nieuw samengesteld gezin met vijf kids.

 

Al snel pikte Juliana de draad van haar oude leventje weer op en ze begon ijverig aan een tweede leg. De oudste daarvan was Willem (Willem van Oranje). Ook Willem was Luthers opgevoed, maar schoof zijn godsdienstige principes zonder meer opzij toen hij de kans kreeg om zijn katholieke neef René Chalon op te volgen als prins van Oranje. Zo kwam Willem in Brussel terecht, waar zijn opvoeding werd toevertrouwd aan de zus van de katholieke Karel V, de oorlogszuchtige, fundamentalistische maffiabaas van Europa.

 

Op het moment dat Willem naar Brussel vertrok, had hij al acht broers en zussen, en na zijn vertrek kwamen er nog eens drie bij. Daarmee kwam de teller voor Juliana op 17 kinderen te staan en waren haar eierstokken definitief uitgeput.

 

blog67b

Juliana van Stolberg als oude vrouw

 

Haar zonen sloofden zich uit op het slagveld van de godsdienstoorlogen, waar tot Juliana’s grote schande stevig gevloekt werd. Ik heb met een bezwaard gemoed gehoord dat het krijgsvolk met vloeken zulk een slecht en goddeloos leven leidt. Ik vrees dat Gods toorn over de ganse christenheid zal gaan, want waar men ook heenziet, het is al ijdel, moedwillig en goddeloos leven, zo schreef ze aan Willem. Ze verloor tijdens haar leven drie zonen in het strijdgewoel.

 

Na de dood van haar tweede man in 1559 bleef Juliana in het familieslot wonen. Ze ging regelmatig op reis naar haar kinderen en bezocht ook enkele malen een kuuroord. In 1577 volgde ze het voorbeeld van haar zoon Jan (Jan van Nassau) en bekeerde ze zich tot het calvinisme.

 

Tijdens de laatste jaren van haar leven leed Juliana aan oogproblemen en allerlei pijnen. In 1580 vertrouwde ze aan een adviseur van Willem toe dat ze uitkeek naar het einde. Twee dagen later overleed ze, op 18 juni 1580. Juliana werd 74 jaar en liet 160 kleinkinderen en achterkleinkinderen na. Hierdoor wordt ze beschouwd als de stammoeder van heel wat Europese vorstenhuizen.

 

blog67c

Koningin Juliana

 

Hoewel Juliana de eerste decennia nog de hemel in geprezen werd, raakte ze daarna snel in de vergetelheid. Aan het einde van de 19e eeuw kwam ze echter opnieuw in de belangstelling. Koningin Wilhelmina vernoemde ook haar oudste dochter naar haar. Koningin Juliana vereerde haar naamgenoot en liet in 1953 een portret van haar maken, dat tot aan haar dood in haar werkkamer in Paleis Soestdijk heeft gehangen.

 

lvh-73

de Gravin Juliana van Stolberglaan in Leidschendam

 

In Nederland zijn heel wat scholen, parken en straten naar Juliana van Stolberg genoemd. Opvallend feit daarbij is dat het vruchtbaarheidscijfer in die straten ver boven het Nederlands gemiddelde ligt. Zou dat misschien aan de naamgeefster liggen?

 

(Meer weten? Klik HIERRR !)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s